Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 kérdés a koplalásról

4 kérdés a koplalásról

evéskoplalás
0

Írta: and

Íme, öt kérdés, melyet feltétlenül tudnod kell a koplalásról, mielőtt belevágsz. 1. Mi a koplalás? Ez egy egyszerű kérdés. Az áhított testsúly elérése érdekében alig veszel magadhoz táplálékot, az is főleg kalóriaszegény vagy -mentes élelmiszerekből áll. Koplalás során sokan rengeteg vizet vagy szűz teát fogyasztanak, hogy a bekövetkező kínzó éhséget tompítva eltelítsék valamivel a gyomrokat. […]

Íme, öt kérdés, melyet feltétlenül tudnod kell a koplalásról, mielőtt belevágsz.

1. Mi a koplalás?

Ez egy egyszerű kérdés. Az áhított testsúly elérése érdekében alig veszel magadhoz táplálékot, az is főleg kalóriaszegény vagy -mentes élelmiszerekből áll. Koplalás során sokan rengeteg vizet vagy szűz teát fogyasztanak, hogy a bekövetkező kínzó éhséget tompítva eltelítsék valamivel a gyomrokat. A koplalás viszont nem összekeverendő a böjtöléssel, melynek célja a méregtelenítés.

koplal2.jpg ()2. Miért veszélyes?

Egy pár napos koplalás még nem a világ vége. Maximum feszültebb leszel, és kopog a szemed az éhségtől. Neccesebb, ha a koplalás több napon, akár héten keresztül tart, mert nagyobb az esélye annak, hogy az életed részévé válik a táplálékmegvonás, és ez egyenes út az anorexia felé. Nem beszélve arról, hogy koplalás során nemcsak az éhség gyötör, hanem a nem megfelelő táplálkozás miatt számos hiánybetegség léphet fel, melyek akár életveszélyesek is lehetnek. Ráadásul a hajad, bőröd minősége is romlani fog az elhúzódó koplalás miatt.

3. Miért nem hatékony?

A drasztikus fogyókúrák hátulütője, hogy kezdetben ugyan lehet látványos, de hamarosan a szervezet takarék üzemmódba áll, és minden eszközt megragad, hogy azt a maradék kis energiát, melyet magadhoz vételezel, elraktározza. Emiatt egy idő után a fogyás mértéke is lassul, és előáll az az állapot, hogy az ember úgy érzi, még a levegőtől is hízik, mivel teljesen lelassul az anyagcseréje.

4. Kiknek ajánlott?

Ha ezek után is ragaszkodsz a koplaláshoz, csak akkor vágj bele, ha teljesen egészséges vagy, és ne tartson pár napnál tovább, hiszen a célod úgyis az, hogy gyorsan leadj pár kilót. Jó ha tudod, viszont, hogy koplalás során leginkább folyadékot veszít a szervezeted, ezért tapasztalható viszonylag gyorsan a súlycsökkenés, de amint visszatérsz a rendes étkezésre, a keservesen leadott kilók visszajönnek. Épp ezért mindenképp a lassú, egészséges diétát javasoljuk, melyek nem teszik tönkre a szervezeted, és hosszútávon sokkal hatékonyabb, mint egy-egy turbódiéta.

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X