Főoldal > EGÉSZSÉG > Csökkentsd a vérnyomásod pisztáciával!

Csökkentsd a vérnyomásod pisztáciával!

egészséges nassoláspisztáciavitaminok
0

Írta: and

Természetes vértisztító Azt eddig is sokan tudták, hogy milyen ízletes is ennek a Kis-Ázsiában őshonos, a szőlőhöz hasonlóan fürtökben termő gyümölcsnek a sárgás-zöldes ehető magja. Mint ahogy azt is, milyen jól csúszik sós formájában akár sör-, akár borkorcsolyaként téli-nyári beszélgetős estéken – amit persze aztán másnap a konditeremben próbál az ember fia-lánya helyrehozni.  Ám azzal […]

Természetes vértisztító

Azt eddig is sokan tudták, hogy milyen ízletes is ennek a Kis-Ázsiában őshonos, a szőlőhöz hasonlóan fürtökben termő gyümölcsnek a sárgás-zöldes ehető magja. Mint ahogy azt is, milyen jól csúszik sós formájában akár sör-, akár borkorcsolyaként téli-nyári beszélgetős estéken – amit persze aztán másnap a konditeremben próbál az ember fia-lánya helyrehozni. 
Ám azzal már jóval kevesebben vannak tisztában, hogy akik ezt ropogtatják, azok ezzel szívüket, ereiket védik. Ez az apró mag ugyanis rendkívül gazdag a legegészségesebb zsírsavakban: egyszeresen telítetlen, omega-3, omega-6 zsírsavakban. Összetevője pedig csökkenti a vér káros koleszterintartalmát, elsősorban az LDL-koleszterinét, amely az érfalakra rakodó plakkok kialakulásában játszik szerepet. Ezután tehát az érrendszert karbantartó, szívvédő élelmiszerként gondolhatsz a pisztáciára!

Gazdag vitaminforrás

Több kutatás eredménye megerősítette, hogy nők és férfiak egyaránt fogyaszthatják ezt a hazánkban még most sem teljesen elterjedt csonthéjast. Mivel fontos ásványi anyagokat tartalmaz, fogyasztásával hozzájárulunk szervezetünk kálium, mangán, réz, magnézium, kalcium, cink, vas- és szelén szükségletének biztosításához.
Többfajta B-vitaminnak, folsavnak és az antioxidáns hatású E-vitaminnak is gazdag forrása! Márpedig utóbbi jót tesz a bőrnek, a nyálkahártyának és erősíti az immunrendszert. A felsoroltakból pedig a napi szükségletet már akár egy maréknyi pisztácia is fedezheti. Mennyivel élvezetesebb ezt szemelgetni, mint bekapni pár vitamint! Sőt, ez a csonthéjas gyümölcs, (több dióféléhez hasonlóan), férfiaknak kifejezetten ajánlható, mivel fogyasztása védelmet nyújthat a rosszindulatú prosztata-daganatokkal szemben. Amennyiben pedig sótlan változatát választod, úgy a magas sófogyasztás által kiváltott vérnyomás-emelkedést is elkerülheted.

pisztacia2.jpg ()Okosan egyed!
Természetesen, minden egészségvédő és más jó tulajdonsága mellett ennek a magnak a fogyasztására is igaz a „mindent mértékkel” kitétel, hiszen a pisztácia energiatartalma igen magas. Száz grammja 557 kcal (2332 kJ) energiát tartalmaz, azaz, ha túl sokat eszel belőle, az akár egy hízókúrával is felérhet.  Ám abból alakodnak semmi baja nem származik, ha  naponta 8-10 szemet elrágcsálsz belőle.

Pár jó tanács (nem csak) nassoláshoz
Amennyiben pedig úgy döntesz, hogy leteszed a voksod a pisztáciaevés mellett, akkor vásárláskor figyelj arra, hogy minél felnyíltabb héjút válassz, ugyanis azok az érettebbek. Zárt dobozban, hűvös száraz helyen akár hónapokig is eltarthatod. A sótlan, tisztított pisztácia számtalan módon felhasználható. Összetörve gyümölcskenyerek, muffinok alapanyaga lehet, de gazdagíthatsz vele salátákat, más süteményeket is, mint ahogy levesbetétként is felhasználhatod, illetve hús, hal panírozásához is.
A pisztáciaolaj pedig fontos kelléke lehet otthoni kozmetikádnak is, hiszen kiváló bőrhidratáló. Bioboltokban beszerezhető olajából élesztővel kikeverve például egy kiváló tápláló, hidratáló, vitamindús házipakolást készíthetsz, melyet aztán megszáradva, kíméletes, hatékonyan tisztító bőrradírként távolíthatsz el az arcbőrödről. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X