Főoldal > EGÉSZSÉG > Lehetőségek a reflux betegség kezelésére (x)

Lehetőségek a reflux betegség kezelésére (x)

0

Írta:

A betegség diagnosztizálása orvosi feladat! Számos gyógyszercsoport áll rendelkezésre, ezek egy része vény nélkül kapható, más részük csak orvosi receptre. Az, hogy ezek közül mely alkalmazása a legmegfelelőbb a beteg számára a tünetek illetve a betegség súlyosságától és előfordulásuk gyakoriságától függ. Vény nélkül kapható készítmények alkalmazása elfedheti a fennálló, súlyosabb betegségek tüneteit. Ezért, amennyiben a […]

A betegség diagnosztizálása orvosi feladat! Számos gyógyszercsoport áll rendelkezésre, ezek egy része vény nélkül kapható, más részük csak orvosi receptre. Az, hogy ezek közül mely alkalmazása a legmegfelelőbb a beteg számára a tünetek illetve a betegség súlyosságától és előfordulásuk gyakoriságától függ. Vény nélkül kapható készítmények alkalmazása elfedheti a fennálló, súlyosabb betegségek tüneteit. Ezért, amennyiben a tünetei betegtájékoztatóban említett néhány nap után sem enyhülnek, illetve súlyosbodnak, keresse fel kezelőorvosát!

A refluxbetegség tüneti kezelésében segítenek az antacidumok (savközömbösítők), amelyek a gyomorsav semlegesítésével átmenetileg gyorsan enyhítik a gyomorégést, azonban csak rövid ideig hatnak.

A gyomornyálkahártya-sejtek savtermelését csökkentő, ún. H2 receptor blokkolók rövidtávon hatékonyan csökkentik a gyomorsav elválasztást, alkalmazásuk azonban a viszonylag gyorsan kialakuló tolerancia miatt csak enyhe, időszakos refluxbetegség esetén javasolt.

nagy.jpg ()
A szintén a gyomorsavképződést gátló ún. protonpumpa gátló szerek a refluxbetegség bármely fázisában hatékonyan alkalmazhatóak. Napi egyszeri adagolásuk elegendő, hátrányuk azonban, hogy hatásuk kialakulása nem azonnal jelentkezik – napokig is eltarthat, valamint tartós adagolásuk tolerancia kialakulásához vezethet, aminek következtében hatékonyságuk csökkenhet. 
Protonpumpa gátló szerek szedése mellett is előfordul, hogy a betegek továbbra is maró savra, úgynevezett „savas áttörésekre” panaszkodnak.

pr_cikk_3_150x225.jpg ()Ilyen esetekben, amikor a betegség a gyógyszerszedés ellenére panaszokat okoz,, kiegészítő gyógyszeres kezelésre lehet szükség. A terápia kiegészítésére jól alkalmazhatóak az algináttartalmú készítmények.

Az előzőektől eltérően működő, de szintén a refluxbetegség tüneti kezelését jelentő algináttartalmú készítmények hatásmechanizmusa fizikai jellegű. A gyomorégés gyors, hatásos enyhítésére alkalmazhatóak. Az alginátok a gyomorsósavval reakcióba lépve  gél réteget képeznek, ami a gyomortartalom felszínén elhelyezkedve  meggátolja annak nyelőcsőbe történő visszaáramlását. Abban az esetben, ha ezt nem tudja megakadályozni a nyelőcsőbe visszaáramolva védőréteget alakít ki a savas gyomortartalom és a nyelőcső nyálkahártya között, ezzel védve meg azt a gyomorsav, a pepszin ill. az epe káros hatásától.

Az alginátok hatásmechanizmusából következik, hogy alkalmazásuk nem jár számottevő mellékhatásokkal.

További információk!

 

—————————————————————————————————————————-

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,

 

vagy kérdezze meg kezelőorvosát,

 

gyógyszerészét!

—————————————————————————————————————————–


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X