Főoldal > EGÉSZSÉG > Kerüld el őket: a legegészségtelenebb magas sótartalmú ételek

Kerüld el őket: a legegészségtelenebb magas sótartalmú ételek

kenyérnátriumöntetsaláta
0

Írta: and

1. Kenyér és péksütemények Az olyan péksütemények, mint a croissant, nem csak telített zsírban (a vaj miatt) és kalóriában gazdagok, hanem rendkívül magas a nátriumtartalmuk is (darabonként 400 mg). Ami azonban még ennél is meglepőbb, hogy a kenyér (még a teljes kiőrlésű is) szintén jelentős mennyiségű nátriumot tartalmaz (150 mg-ot szeletenként). Ez pedig ugyanannyi nátriumot […]

1. Kenyér és péksütemények

Az olyan péksütemények, mint a croissant, nem csak telített zsírban (a vaj miatt) és kalóriában gazdagok, hanem rendkívül magas a nátriumtartalmuk is (darabonként 400 mg). Ami azonban még ennél is meglepőbb, hogy a kenyér (még a teljes kiőrlésű is) szintén jelentős mennyiségű nátriumot tartalmaz (150 mg-ot szeletenként). Ez pedig ugyanannyi nátriumot jelent, mint amennyit egy adag chips tartalmaz (a kenyérbe belesütik a sót, ezért érződik kevésbé az ízén, mint például a chipseken, amelyeknek a tetejére szórják).

2. Üveges salátaöntet

Nyilván könnyebb megvenni, mint elkészíteni, azonban a legtöbb kereskedelmi forgalomban lévő 2 evőkanálnyi salátaöntet akár 300 mg nátriumot is tartalmazhat, valamint a cukor- és zsírmentes variációk (amelyeket egészségesebbnek tartjuk) gyakran tele vannak nátriummal, hogy pótolják valamivel a hiányzó zsírt, és így extra ízt adjanak nekik. Válassz az alacsony nátriumtartalmú, vagy a hozzáadott sót nem tartalmazó változatok közül, azonban arra számíts, hogy ez az ízén is érezhető lesz. Jobb megoldás ezért, ha citromlével és olívaolajjal, vagy balzsamecettel locsolod meg a salátádat. 

cezarsali2.jpg ()3. Gyorséttermi saláták

A csirkés Cézár saláta a szendvics helyett helyes döntésnek tűnhet, azonban ahogy az üveges salátaönteteknél is megfigyelhető, nem mind arany, ami fénylik. A gyorséttermi saláták esetében ugyanis nem csak a dresszing; a hús, a pirított zsemlekockák és az egyéb alapanyagok is rendkívül magas sótartalommal bírnak. Sokkoló adat, hogy egy prémium Cézár saláta grillezett csirkemellel 1070 mg nátriumot tartalmaz öntettel együtt. Ha ez az egyetlen lehetséges opciód ebédre, felejtsd el az öntetet és a zsemlekockákat.

4. Gabonapelyhek

Ha nem figyeled a címkéket, a reggeli gabonapelyhed jelentősen megdobhatja a napi nátriumfogyasztásodat. Még ha látszólag egészséges, teljes kiőrlésű variációnak tűnik is, csészénként akár 262 mg nátriumot is tartalmazhat, míg egyes cukrozott változatai csak 5 mg-ot. Éppen ezért mindig olvasd el a címkét, mielőtt megvennéd a reggeliző pelyhet, és olyan márkát válassz, ami kevesebb mint 200 mg nátriumot tartalmaz adagonként.

4 lépés az egészségért, 4-es szám a szerencséért


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X