Főoldal > EGÉSZSÉG > Agressziónövelő tesztoszteron

Agressziónövelő tesztoszteron

agresszióhormonpárkapcsolattesztoszteron
0

Írta: and

Őrült dugóban ülsz az autódban egy átlagos nyári napon. Egyszer csak a zsigereidben érzed, ahogy elkezd

Őrült dugóban ülsz az autódban egy átlagos nyári napon. Egyszer csak a zsigereidben érzed, ahogy elkezd felmenni benned a pumpa, ahogy a szomszéd kocsi sofőrjében is, hogy aztán kibuggyanva, üvöltözésbe, dudálásba torkollva távozzon belőled a fölösleges feszültség. Ugye, ismerős a képlet? Nyugi, úgy tűnik, teljesen normális az agressziód megnyilvánulása. Legalábbis ezt támasztja alá egy holland kutatás.

Az Utrechti Egyetem kutatója, David Terburg, munkatársaival végzett vizsgálata során tesztoszteront vagy placebót adtak az önkénteseknek, akiknek aztán színesre festett, haragos, örömteli vagy épp semleges férfi és női arcokat mutattak. Ezt követően megváltoztatták az arcok színét, és arra kérték az önkénteseket, hogy tekintetüket fordítsák át az arccal azonos színű körre. A kutatók azt találták, hogy azok, akik tesztoszteront kaptak, jóval lassabban fordították el tekintetüket ilyenkor a haragos arcról, mint azok, akik placebót szedtek be. Ugyanakkor azt is kiderítették, hogy a résztvevőkben nem tudatosult, hogy milyen arckifejezéseket láttak.

A holland kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a haragos arcra való figyelés tudattalanul zajlott. Az önkéntesek hangulatváltásról sem számoltak be a férfi nemi hormon adagolását követően, ami pedig arra utalhat, hogy a tesztoszteron nem tudatosan hat, hanem automatikusan, kifejezett szándék nélkül serkenti az uralkodói hajlamot, ahogy az állatoknál is.  

agressz2.jpg ()Nem agresszív, csak „státusz-kereső”

Ám még a tudósok közt is vita van arról, hogy szerencsés-e a tesztoszteront az agresszivitással azonosítani. A Nature című tudományos folyóiratban megjelent angol tanulmány szerint ugyanis a férfi hormon nem okozója a férfiak agresszivitásának, csak a „tisztességes öntudatot” erősíti. A tudósok ugyanakkor elismerik, hogy a „státusz-kereső” hozzáállástól nem idegen az agresszió, illetve annak viselkedésmintái, de úgy látják, hogy a tesztoszteronnal kapcsolatos előítéletek jobban serkenthetik az antiszociális és tisztességtelen viselkedést, mint maga a hormon.

A nők és a tesztoszteron

Nincs mese, a nőkre is hatással van, ha szervezetükben több a férfi nemi hormon. Azok a nők ugyanis, akik több tesztoszteront termelnek társaiknál, hétszer jobban vállalnak kockázatot, az alacsonyabb tesztoszteron szintű társaiknál – állapították meg amerikai kutatók.

Nem akarsz agresszív lenni? Házasodj!

Nem véletlen, hogy a régóta házasságban élők, az egyik titkot abban látják, hogy összecsiszolódtak az évek alatt párjukkal, és megtanulták elfogadni, és egyensúlyban tartani a házasságban meglévő magánszférát a családi összetartással. Ehhez az út (szerintük) a kompromisszumkészség, ami kerüli az agressziót. A kutatások is kimutatták, hogy a házasoknak, legyenek bár férfiak vagy nők, alacsonyabb a tesztoszteron szintjük, mint az egyedülállóknak.

Tesztoszteron, mint partnerkeresési eszköz

A hormonlöket ugyan nem befolyásolta a férfiak egymás közötti kommunikációját, a nőkkel szembeni viselkedésüket azonban igen – állítják angol tudósok. Minél erőteljesebben növekedett a tesztoszteron szintje a vizsgálatuk során, annál több figyelemfelkeltő jelzést tettek a tesztalanyok a nőkkel szemben: nagyobb érdeklődést mutattak, több kérdést tettek fel és magukról is többet meséltek. Emellett gyakrabban mosolyogtak és erőteljesebben keresték a szemkontaktust. A kutatók szerint mindezek a jelek idegen nővel való találkozáskor egy esetleges románc első lépését jelenthetik. Azaz a hormon a partnerkeresés sikerének esélyét is növelheti.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X