Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit tesznek veled a hormonok?

Mit tesznek veled a hormonok?

hormonhormonrendszer
0

Írta:

A fogyás összefüggésben van a hormonjaiddal? Tudj meg többet a rakoncátlan kis kópékról, és szelídítsd meg őket, hogy elérd az álomalakot!

A testedben dúló hormonok valószínűleg nem a legkedvesebb barátaid, ha hosszú ideje fogyni szeretnél, és nem sikerül. Ezeknek a kis kémiai üzenetvivő anyagoknak a jelenléte szabályozza ugyanis, hogy mennyi zsírt raktároz el a szervezeted, milyen gyakran érzed magad éhesnek vagy mikor törnek rád azok a bizonyos falásrohamok. Ők bizony kritikus szerepet töltenek be abban, hogy a fogyókúrád sikeres-e vagy sem. Ahogy a tudomány fejlődik, úgy tudunk meg egyre többet ezeknek a kis gonosz kópéknak a működéséről. És ahogyan te is egyre jobban megérted a természetes viselkedésüket, úgy válhatnak végül a legnagyobb ellenségeidből a szövetségeseiddé.

Tesztoszteron – alias Mr. Motivátor

Hol termelődik? A petefészekben és a mellékvesékben.

Funkciója: ez a temperamentumos kis teremtés arról híres, hogy segít felpumpálni az izmaidat, felturbózni az energiaszintedet és fokozni a szexuális vágyat. Amikor alultermelődik, az izmaid állapota (a libidóddal egyetemben) a béka feneke alá kerül, mely lassúbb anyagcserét eredményez, ennek következtében pedig szépen felkúsznak azok a fránya pluszkilók. Nem szerettük volna, hogy tőlünk tudd meg, de sajnos a szintje a húszas éveidet követően egyre alacsonyabb, sőt az is gyengíti a jelenlétét, ha fogamzásgátlót szedsz.

Így szelidítsd meg: csalogasd vissza egy kis állóképességi edzéssel! Járj heti háromszor kardióbalettra vagy végezz súlyzós edzést alkalmanként legalább 30 percen át. Ezek a mozgásformák hatékonyan serkentik a tesztoszteron termelődését. Szintén segít, ha kevesebb cukrot eszel – egy kutatás szerint, ha túl sok édességet fogyasztunk, az gyakorlatilag lekapcsolja az aktív tesztoszteronok szintjét szabályozó gént a szervezetünkben.

Ösztrogén – alias Miss Csábító

Hol termelődik? A mellékvesékben.

Funkciója: kishúgához, a progeszteronhoz hasonlóan ő felelős a kívánósságodért, mely kéz a kézben jár a menstruációs ciklusoddal. Bonyolult kis jószág: amikor a legkevésbé aktív – épp mielőtt megjönne –, akkor vagy a leginkább hajlamos a falánkságra. Amikor pedig ereje teljében van (az ovuláció előtt), olyannyira minimális az éhségérzeted, hogy néha még enni is elfelejtesz. Paradox módon azonban, ha Miss Csábító túlságosan is formában van, átveheti a hatalmat a progeszterontól, ami ösztrogén-dominanciát eredményez, ez pedig sajnos nagyon megnehezíti a fogyást (ha nem teszi teljességgel lehetetlenné).

Így szelidítsd meg: ügyelj rá, hogy elegendő rostot vigyél be a szervezetedbe. A rostot tartalmazó ételek ugyanis összegyűjtik a felesleges ösztrogént, amelyek velük együtt távoznak a szervezetből. Legyen a cél legalább 450 gramm zöldség elfogyasztása mindennap. Reggelire egy zöld smoothie, ebédre egy nagy adag saláta, vacsira pedig egy brokkolis-kaliforniai paprikás wok – pipa.

Leptin – alias Miss Jóllakottság

Hol termelődik? A zsírsejtekben.

Funkciója: alapjáraton nincs gond vele, ügyesen jelzi, ha tele vagy, ezzel szabályozva az éhségérzeted. Azonban ha a zsírsejtek megfogyatkoznak – ergó veszítesz a súlyodból –, Miss Jóllakottság szintje is megcsappan. És amikor kevés leptin kering a testedben, akkor nem jön az „ácsi, jóllaktál, tedd le a villát!” üzenet, így aztán tovább lapátolsz, amivel ezt a kis kópét a jojó-diétád fő mozgatórugójává avanzsálod. Ráadásul, ha túl sokáig cipelsz pluszkilókat magadon, az leptin-ellenálláshoz vezet, melynek következtében a szervezet zsírégető képessége nagymértékben lecsökken.

Így szelidítsd meg: kerüld a gyors fogyást ígérő divatdiétákat – ezek tipikusan jojó-effektust idéznek elő, a hízás pedig leptin-ellenállást okoz. Győződj meg róla, hogy nincs cinkhiányod – a cink alacsony szintje csökkent leptin-termeléshez vezet egészséges emberek esetében is. Egyél minél több babot, tökmagot, kesudiót, emellett pedig alaposan rágj meg minden falatot: ha lassabban eszel, több ideje van leptin kisasszonynak is, hogy tegye a dolgát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X