Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 kérdés a női hormonokról

7 kérdés a női hormonokról

hormonoknemiségnőgyógyásztest
0

Írta:

Eláruljuk, hogy mi okozza a hangulatingadozásaidat, illetve a szervezeted működésében milyen hormonok játszanak fontos szerepet!

 

1. Mi szabályozza a menstruációs ciklust?

„Tízéves kor körül a tudattól független agyi központokban megkezdődik a hormontermelés, amely hat az agyalapi mirigyre, ahol egyre nagyobb mértékben termelődik az FSH, azaz a tüszőérlelő hormon. A serdülőkor 1-4 éve alatt ennek hatására kezdődik a nővé válás. Először a másodlagos nemi jellegek látszanak: zsírpárnák rakódnak le a fenékre, a csípőre, gömbölyűbbé válik a test körvonala, szélesedik a medence, növekednek az emlők, illetve kialakul a hónalj –és a fanszőrzet” – tájékoztat Dr. Szuromi András, a Szent János Kórház nőgyógyász szakorvosa. Eközben az FSH a petefészkeket is serkenti, s az addig szunnyadó 400 ezer petesejt egyikét érlelni kezdi, amire az ösztrogént termel. Az ösztrogén az a fontos nemi hormon, amelynek ciklikus termelődése meghatározza a nők életét.

2. Mi a progeszteron szerepe?

A ciklus közepén egy másik agyalapi mirigy által termelt hormon, az LH kiváltja a tüszőérést (ovulációt), megérik egy petesejt, kilökődik a hasüregbe, majd bekerül a petevezetőbe, s innen a méhbe. A petesejt helyén sárgatest képződik, amely a progeszteront (sárgatesthormon) képzi. Ez alatt a 2-3 hét alatt megduzzad a méhnyálkahártya, majd megtermékenyítés híján lelökődik, s vérzés kíséretében távozik. Ezt hívjuk első menstruációnak.

3. A nők szervezete is termel tesztoszteront?

„Igen – mondja a szakértő – bár ennek szintje a férfiakéhoz képest nagyon alacsony, bár szerepe mindkét nem esetén jelentős. A tesztoszteron szükséges a megfelelő agyműködéshez, a csont-és izomtömeghez, a zsíreloszlás tekintetében, az energiatermelés és a szexuális funkciók működésében, és ez vezérli a nemi vágyat a férfi és a nő között.”

4. Miért nevezik az oxitocint „boldogsághormonnak”?

Az agyban termelődő oxitocin csökkenti a fájdalomérzetet, elsősorban az agyra hatva. Szüléskor ezért problémás a külső oxitocin bejuttatása az anyai szervezetbe, hiszen az nem fejti ki a fájdalomcsillapító hatást az agyban az agy-vér gát miatt, azonban a szervezet oxitocinszintjét megemelve gátolja a további oxitocintermelést az agyban. Az anyai oxitocin felkészíti a magzati agyat a szülésre, így csökkenti a hypoxiás sérülés lehetőségét, valamint segíti az anyai kötődést.  A közösüléskor felszabaduló oxitocin lehet felelős a monogám kapcsolatokért (férfiakban az oxitocin hatását valamelyest ellensúlyozza a tesztoszteron.) A szerelmes emberekben magasabb az oxitocinszint, ami fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet.

hormonok2.jpg ()

5. Igaz, hogy a dopamintermelődés fokozódik, ha szerelmes vagyok?

„A legújabb kutatások szerint az agyban létezik egy boldogságközpont elnevezéssel illethető terület – mondja a szakértő. Ennek működésében nagy szerepet játszik a dopamin nevű neurotranszmitter is, amit emiatt – a szerotonin mellett – boldogsághormonnak neveznek. Egy magyar kutatóorvos leírása szerint az érzelmi életért és reakciókért felelős agyterületen a felszabaduló dopamin elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki. Az itt felszabaduló dopamin más ideghálózatokra, az ott jelen lévő dopaminra érzékeny jelfogókra hatva váltja ki ezt az érzetet. Tehát ezen ideghálózatok működését a dopamin úgy befolyásolja, hogy az ember belső énjében az elégedettségérzés, a nyugalom és a boldogságérzet kerekedik felül. Ez a pálya izgalomba jön, ha pl. finom ételeket eszünk, a nyelven lévő íz érzékelő sejteken keresztüljutó inger továbbfut és az ún. limbikus rendszerben dopamint szabadít fel, ami örömszerzést okoz. Ám az érzéki örömök (pl. a szexuális élmények) szintén izgalomba hozzák ezt a „jutalmazási hálózatot”, és dopamint szabadítanak fel, amelyek hatására valódi boldogságot érzünk.”

6. A PEA hormon hatása valóban egy kedélyjavító amfetaminhoz hasonlít?

Egyelőre keveset tudunk a PEA-nak rövidített, feniletilaminnak nevezett „szerelemhormonról” – vélekedik Dr. Szuromi András. A kedélyjavító amfetaminhoz hasonló hatású hormon a szervezetben termelődik, és ha szerelmesek leszünk, az agyunkban emelkedik a PEA szintje, és nem kevesebb, mint 18 hónapig magasabb is marad. A nagy szakítások utáni depressziót a PEA csökkent vérbeli szintjével magyarázzák. A PEA a csokoládéban is megtalálható, egyes szakemberek szerint ezzel magyarázható, hogy ha valaki szerelmes lesz, több csokoládét kíván.

7. Mi a progeszteron funkciója?

A sárgatest által termelt progeszteron hatására a méhnyálkahártya vastagszik, feltöltődik folyadékokkal és tápanyagokkal, hogy előkészüljön az esetleges magzatra. E hormon hatására a méhnyak nyák sűrűbb lesz, így a spermiumok vagy a baktériumok méhbe jutásának esélye csökken.  A progeszteron a testhőmérsékletet is enyhén megemeli a sárgatest fázis idején, és az emelkedett is marad, amíg a menstruáció megindul. Ez a hőmérséklet emelkedés használható annak becslésére, hogy mikor történt tüszőrepedés. A sárgatest fázis második felében az ösztrogén szint emelkedik, amely szintén a méhnyálkahártya vastagodását váltja ki.  Az ösztrogén és progeszteron szint emelkedésére válaszként az emlő tejmirigyei növekedni kezdenek, ennek eredményeként a mellek megduzzadhatnak, és érzékennyé válhatnak. Ha megtermékenyítés nem történik, a sárgatest 14 nap után elsorvad, és új menstruációs ciklus kezdődik.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X