Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 hormon, ami befolyásolja a méreteidet

6 hormon, ami befolyásolja a méreteidet

anyagcsereegészségfogyáshízáshormoninzulinizompajzsmirigyzsírégetés
0

Írta:

Kérdezz meg bárkit, hormon és fogyás témakörben elsőre a pajzsmirigy hormon fog beugrani mindenkinek. Azt azonban kevesen tudják, hogy még 5 hormon közvetlenül befolyásolja a zsírégetést, de hatással van az izomépítésre és az anyagcserére is.

1.  Pajzsmirigy hormon

Az anyagcseréd karmestere, minden egyes sejtet irányít. A TSH-val (a pajzsmirigy-serkentő hormonnal) kezdődik minden. A TSH hatására nő meg a pajzsmirigyben termelődő hormonok (T3, T4) szintje és ez felelős azért, hogy mennyi „szabad” hormon kering a véredben.

2. Adrenalin

Az adrenalin azért alakult ki, hogy amikor az ősembernek harcolni vagy menekülni kellett, több energiát tudjon felszabadítani. Ez a hormon lehetővé teszi, hogy a szervezet több zsírt és cukrot szabadítson fel a raktárakból, amikor szükség van rá.

3. Glukagon

A hasnyálmirigy által előállított hormon, feladata a vércukorszint megemelése, vagyis az inzulinnal ellentétes hatást vált ki. Az zsír- és cukorraktárak felhasználásával képes előállítani a magasabb vércukorszintet a szervezet.

4. Adiponectin

Közel sem annyira ismert, mint az eddigi 3 hormon, de ez nem jelenti, hogy kevésbé fontos. Ez a hormon közvetlen kapcsolatban áll a zsírsejtekkel, ami azt jelenti, hogy segíteni tudja a zsírégetést. Minél nagyobb az adiponectin szinje, annál nagyobb a kalóriaégetés és energiafelhasználás szintje.

5. Az androgén hormonok (DHEA és tesztoszteron)

Akkor beszéljünk egy kicsit a szexről! A DHEA a mellékvesék által termelt hormon, ami az ösztrogén és tesztoszteron szintért felelős. Alapvetően határozza meg a hormonális egyensúlyodat a DHEA szintje, megfelelő egyensúly esetén támogatja az aktív anyagcserét és az izomnövekedést.

6. Növekedési- és rejuvenációs hormon (acetilkolin)

Lehetetlen zsírégetésről és izomépítésről beszélni a növekedési hormon és az acetilkolin nélkül. A növekedési hormon felel azért, hogy gyorsan regenerálódj, javítja az izmok és szövetek állapotát. Az acetilkolin pedig akkor lép a színre, ha össze kell egyeztetni az izmok mozgását, vagyis ő a kommunikációért felelős, ő tudja, melyik izomnak mikor kell megfeszülni és elernyedni ahhoz, hogy te mozogni tudj.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X