Főoldal > EGÉSZSÉG > Lelepleztük a hormonok mítoszait

Lelepleztük a hormonok mítoszait

betegséghangulathormonlibidó
0

Írta:

Tisztázzuk, mit okozhatnak a hormonok, mit nem, és hogyan kezeld.

Zsíros arcbőr

Lehet a hormonoktól? Talán.

Ha már túl vagy a kamaszkoron, a pattanások mégsem múlnak, az lehet sajnos adottság kérdése is, ami valószínűleg megmarad a következő nagyobb hormonokat is befolyásoló változásig, amilyen a terhesség vagy a klimax. Ha csak időnként jelennek meg, az betudható a túlsúlyos embereknél tobzódó tesztoszteronnak, vagy a stresszel összefüggő kortizol hormonnak. De megeshet, hogy semmi köze a hormonokhoz, hanem egyszerűen genetikai adottság, vagy faggyútermelést fokozó kozmetikumoktól alakul ki.

Megoldás:
Ha a zsírosodás összefügg a ciklusoddal, készülj fel rá. Kezdj el a már a menstruációd előtt napokkal használni benzoil-peroxid tartalmú gyógyszertári készítményt használni a bőrödre. Ha szórványos a zsírosodás, figyeld meg, hogy nem-e esetleg étel vagy stressz okozza. Ha mégsem tudod legyűrni a pattikat, keress fel dermatológus szakembert.

Libidó hiánya

Lehet a hormonoktól? Valószínűleg nem.

A vágy hiányát nem könnyű rendbe hozni – és nehéz az okát feltárni. Néhány nőnél az alacsony ösztrogén és tesztoszteron okozza. Egyesek a fogamzásgátlót is okolják, de a nőgyógyászok szerint nem a tabletta a ludas. A leggyakoribb ok a párkapcsolati problémákban keresendő. A stressz, a depresszió vagy a téves önkép az oka legtöbbször.

Megoldás:
Tanulmányozd a párkapcsolatodat és leginkább a hozzáállásodat. Csináljatok olyat, ami nem megszokott, legyen az egy különleges vacsora, közös kirándulás vagy társasjáték. Ha munkahelyi stresszre gyanakszol, akkor használd ki a hétvége adta lehetőségeket és mozogj minél többet, mert nincs jobb stresszűző, mint a sport.

Periodikus asztma tünetek

Lehet a hormonoktól? Nagyon valószínű.

Figyeld meg, ha az asztmatikus tüneteid fokozódnak a menstruációd előtt, a ösztrogén és progeszteron változása lehet a ludas. Kutatások feltárták, hogy az asztmás nők a ciklusuk egy bizonyos pontján több niktrik-oxidot lélegeznek ki, mint máskor, és ez légúti gyulladásra utal. A kutatásban szereplő nőknél azonban akik fogamzásgátlót szedtek – ami stabilan tartja a hormonszintet – nem mutatkozott ilyen.

Megoldás:
Próbáld ki az anti-bébi tablettát, de ha erre nincs módod valamilyen oknál fogva, akkor használj szteroidmentes vakcinát az asztmádra és konzultálj az orvosodat is.

Periodikus gyomorproblémák

Lehet a hormonoktól? Nagyon valószínű.

Ahogy a menstruáció előtt esik a hormonszinted, egy időben érzékelhetsz gyomorgondokat, mivel a progeszteron befolyásolja a belek aktivitását, főleg a székrekedésre hajlamos nőknél, de a hasmenés is fokozódik ilyenkor.

Megoldás:
Ilyenkor egyél többször keveset, kerüld a zsíros ételeket és részesítsd előnyben a rostban gazdag hozzávalókat, csökkentve a gyomrod és a beleid terheltségét.

hormon2.jpg ()

Gyakori nemi betegségek

Lehet a hormonoktól? Nem igazán.

Ezekért elsősorban a nemi életed okolható, illetve ha esetleg valamilyen betegség miatt antibiotikumot szedsz, az megöli a hüvelyben a jó baktériumokat is, melyek védenek a fertőzések ellen. Ez ördögi kör lehet így. Másrészről a párod végtermékének igen magas a pH-ja, ami megzavarhatja a vaginádét, ami miatt szintén könnyebben kaphatsz fertőzést.

Megoldás:
Óvszer használata javasolt, legalább is addig, amíg a hüvelyflórádat helyrehozod orvos által felírt anyaggal, nem pedig drogériákban kapható hüvelyzuhannyal vagy kendővel.

Érzelmi instabilitás

Lehet a hormonoktól? Nem valószínű.

Könnyen elsírod magad, kiállhatatlan vagy, vagy kicsit depressziós? A PMS miatti hangulatingadozás valójában a nők mindössze 15%-át érinti csak, szóval a legtöbben nem foghatják a hormonokra a hisztit. De akkor mitől lehet? Otthoni, munkahelyi gondok, kialvatlanság vagy egyszerűen rossz napod van. Ha ez az állapot nem gyakori, akkor egyszerűen normális az életed – senki sem képes mosolyogni minden áldott nap.

Megoldás:
Ha premenstruális szindrómád van, a fogamzásgátló megoldás lehet. A mindenre jó mozgás itt is beválhat attól függetlenül, hogy a depid rendszeres vagy sem. Ha fáradt és ingerlékeny vagy huzamosabb ideig, csináltass laborvizsgálatot, lehet valamilyen vitaminhiányod van. Legrosszabb esetben viszont mindenképp keress fel pszichológust.

Farkasétvágy

Lehet a hormonoktól? Lehet.

A „folyton csak ennék” érzés egyik leggyakoribb mumusa az úgy nevezett ghrelin hormon, mely fokozza az étvágyat. Elégtelen mennyiségű alvás esetében a ghrelin szintje megemelkedik és így az éhségérzeted is. Emellett a magas glikémiás indexszel rendelkező ételek (fehérliszt, cukor) fogyasztásakor egy másik, az úgynevezett teltségérzet hormon (kolecisztokinin) csökken, így hamarabb érzed magad éhesnek.

Megoldás:
Leginkább a pihentető 7-8 órás alvás. Persze mindemellett a megfelelő, rostban gazdag ételek (alacsony GI-vel) fogyasztása javallt, ezektől gyorsabban megtelsz és tovább tart ez az érzés. Ne feledkezz meg a napközbeni evésekről 3-4 óránként, így a vércukrod is stabil marad.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X