Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyító stressz?

Gyógyító stressz?

stressz
0

Írta: and

Véd az influenza és a megfázás ellen Amikor határidős munkád van, a tested veszi a piros jelzést, és sokkal több energiát termel, hogy bírd a strapát, amíg csak kell. A stressz tehát segíti az immunrendszered harcát a vírusok és baktériumok ellen, mert ilyenkor erősödik a cortisol hormon-termelésed, a cortisol pedig többek között a gyulladáscsökkentésért is […]

Véd az influenza és a megfázás ellen

Amikor határidős munkád van, a tested veszi a piros jelzést, és sokkal több energiát termel, hogy bírd a strapát, amíg csak kell. A stressz tehát segíti az immunrendszered harcát a vírusok és baktériumok ellen, mert ilyenkor erősödik a cortisol hormon-termelésed, a cortisol pedig többek között a gyulladáscsökkentésért is felelős.

Gyorsítja a lábadozást

Ha az ember kés alá fekszik, az mindig stresszes állapot. A szakértők szerint azonban ez egyáltalán nem káros, sőt. A stressz ilyenkor felkészíti a testedet a rá váró megpróbáltatásra, és ezáltal a későbbi regenerálódás is természetesebb és egyszerűbb lesz, hiszen az agy veszi az üzenetet: a veszély elhárult, jöhet a felépülés időszaka.

stressz2.jpg ()Segíti az érvényesülést

Hiszed vagy sem, ha a kollégáddal éppen versenyeztek valamiben, a stressz lehet a legjobb barátod. Stresszhelyzetben ugyanis növekszik az oxytocin-termelésed, így az adrenalinszinted is magasabb lesz, és bármire képesnek érzed magad. Röviden: a stressz felkészít a csatára!

Hatékonyabbá teszi az oltásokat

A tű  látványától is reszketni kezdesz? Jól teszed, mert kutatások kimutatták, hogy ha stresszes vagy szuri előtt, az ereid kitágulnak, és az oltás hatóanyaga gyorsabban és mélyebben szívódik fel a szervezetedben. Sőt, állítólag így hosszabb ideig vagy védett a fertőzések ellen is.

Erősíti a memóriát

Ugye pontosan emlékszel a legstresszesebb helyzetekre az életedben? Persze, hiszen az agykéreg elülső részében, ami az érzelmek észleléséért felelős, stresszhelyzetben nagyüzemi munka folyik. És mivel stresszes szituációban érzelmileg felfokozott állapotban vagy, azok az információk, amik olyankor eljutnak hozzád, mélyen beépülnek az emlékeidbe.

Harcba száll a daganatok ellen

Ha beszorulsz egy liftbe a szívből utált főnököddel, gondolj arra: ez a helyzet jót tesz az egészségnek! Mert míg a krónikus stressz az okozója, addig a rövid távú az egyik ellenharcosa lehet a daganatos betegségeknek. Ugyanis a stresszhormonok, ahogy már fentebb is írtuk, felpezsdítik az immunrendszert, ami így sokkal jobban reagál a különféle kezelésekre.

Rugalmasabbá tesz

Számtalan zenei és irodalmi alkotás témájául szolgálnak az életünkben előforduló sorsfordító sokkhelyzetek. Bizony, a sok stresszel járó szituációk – akár egy válás, haláleset vagy természeti katasztrófa – megerősítenek minket. Úgy érezhetjük, mintha újjászületnénk, csak sokkal rugalmasabb és bátrabb változatban. Szóval ha jön a fájdalom, ne harcolj ellene, inkább használd fel jól a stresszt – ami így gyorsabban át is segít a nehézségeken.  

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X