Főoldal > EGÉSZSÉG > Hipochondria, a képzelt betegség. Vagy mégsem?

Hipochondria, a képzelt betegség. Vagy mégsem?

betegséghipochondirakezeléstünet
0

Írta:

Mi a hipochondria? A hipochondria egyfajta pszichés zavar, amikor az ember egyfolytában a saját egészségi á

Mi a hipochondria?

A hipochondria egyfajta pszichés zavar, amikor az ember egyfolytában a saját egészségi állapotával van elfoglalva. Folyton tüneteket keres magán, és aki ugyebár keres, az előbb-utóbb talál is. Vagy produkál. Ugyanis sokszor, amikor nincs tényleges, konkrét probléma, akkor bizony a súlyosabb hipochonderek pszichoszomatikus tünetek is produkálnak, csakhogy kielégítsék azt a kényszerüket, hogy az egészségük legyen a középpontban. Ezért ez állandó szorongást, akár depressziót is eredményezhet, így hiba lenne kezeletlenül hagyni a problémát.

Mitől alakul ki?

Sajnos konkrét magyarázat nincs arra, miért is alakul ki valakinél a hipochondria, viszont több elmélet is létezik rá. Az egyik szerint azoknál jön elő, akik nem találták még meg az élet valódi értelmét, így szoronganak, mi lesz, ha túl késő lesz ahhoz, hogy megkeressék. A másik megközelítés ennek épp az ellenkezőjét állítja, miszerint ha valaki megtalálta azt, amit keresett, legyen az például az álom munka, ház, társ stb., akkor kialakulhat nála egyfajta pánik, hogy mi van, ha nem élvezheti hosszan az élet napos oldalát. Bármi is áll a hipochondria mögött, érdemes kideríteni, mi is lehet az, hiszen ez a pszichés zavar minden esetben csupán egy tünet, ami lelki gondokra utal.

hipo2.jpg ()Hipochondria tünetei

–  a test állandó figyelése
– túlzott szorongás a betegségektől
– halálfélelem
– apró tünetek eltúlzása
– tünetek pszichés produkálása

Felismerése

Ahogy a legtöbb lelki zavarnál, most is igaz, hogy a beteg sokszor nincs tudatában, hogy valami nincs rendben (ha mégis, akkor se tudja megváltoztatni gondolatait). Sokszor a háziorvos lesz figyelmes arra, hogy paciense állandóan újabbnál újabb problémákkal keresi fel őt. Persze, legtöbbször valódi ok nélkül. Ekkor sajnos a szakember sokszor csak magában könyveli el, hogy betege túlaggódja a tüneteket, de az, aki lelkiismeretes, felhívja rá a figyelmet. Nemcsak a háziorvosnak, de a családtagoknak is szemet szúrhat az állandó rettegés, akik szintén sokat tehetnek azért, hogy a hipochonder rokonuk mielőbb segítséget kapjon,

Sokan azonban nem tudnak különbséget tenni a hipochonder, valamint az egészségére nagyon ügyelő ember között. A határvonal valóban keskeny, de van egy lényeges különbség: ez pedig a szorongás. Ugyanis aki csupán ügyel magára, amögött nincs állandó rettegés és halálfélelem.

Kezelése

Fontos, hogy a hipochondriát időben elkezdjék kezelni, ugyanis egy idő után depresszióval, esetleg pánikrohammal is társulhat. Többféle módszert szoktak javasolni a pszichológusok, ilyen például a kognitív viselkedésterápia, az autogén tréning, de kiegészítő kezelésként ajánlják még a meditációt, a kineziológiát, valamint az agykontrollt is. A terápiák során az okok felderítése az elsődleges cél, mivel amíg nem sikerül a probléma gyökeréig leásni, addig a hipochondria bármikor felütheti a fejét, ezért általában a „képzelt betegség” kezelése hosszú időt és sok energiát vesz igénybe.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X