Főoldal > EGÉSZSÉG > Veszélyes, kullancs terjesztette betegségek

Veszélyes, kullancs terjesztette betegségek

csípéskorkullancs
0

Írta:

Apró rovar, mégis óriási gondokat tud okozni mind ránk, emberekre, mind a házi kedvenceinkre nézve. R

Apró rovar, mégis óriási gondokat tud okozni mind ránk, emberekre, mind a házi kedvenceinkre nézve. Régebben inkább a természetben, az erdőkben találkozhattunk velük, viszont ma begyűjthetjük őket akár a forgalmas városokban is, így sehol sem lehetünk teljes biztonságban. A kullancsok mozgó célpontokra vadászva rácsimpaszkodnak az előttük elhaladó áldozatukra, majd rövid időn belül elkezdik a vér szívását. Fontos, hogy nagyobb séták után mindenképp vizsgáljuk át magunkat, és ha észrevesszük a bőrünkben lévő fekete rovart, azonnal távolítsuk el, mivel a legtöbb fertőzés 8-24 óraát követően jön létre, így ha idejében kivesszük, akkor szinte semmi aggódnivalónk nincs.

Lyme-kór

Az egyik leggyakoribb bakteriális fertőzés, amit a kullancsok terjesztenek, az a Lyme-kór. Fontos a korai felismerés, mivel így egyszerű antibiotikumos kezeléssel gyorsan gyógyítható, viszont minél később diagnosztizálják, a teljes felépülés esélye annál csekélyebb, sőt, bizonyos esetekben akár halálhoz is vezethet! Lappangási ideje a pár naptól akár egy évig is terjedhet, de általában 1-2 hét, mire az első tünetek megjelennek. Lázzal szinte sosem jár – bár olykor kisebb hőemelkedés előfordulhat -, és a betegséget leggyakrabban a csípés helye környékén megjelenő piros szélű folt (Lyme-folt) jelzi. Viszont ez sem jelenik meg minden esetben, így a diagnózis felállítása hosszú időbe telhet. Ez a bőrelváltozás nem fáj, nem viszket, és olykor el is tűnhet, de ez még nem jelenti azt, hogy a fertőzés már nem áll fenn. A következő jellemző tünete a betegségnek az ízületi gyulladás, izomgyengeség, ami az esetek többségében a térdnél jelentkezik. Kezeletlen fertőzésnél komolyabb problémák is jelentkezhetnek, mint például szívizom- vagy agyhártyagyulladás, bénulás, illetve szívritmuszavar.

Sajnos védőoltás a Lyme-kór ellen nem létezik, bár sokan tévesen azt hiszik, hogy a vírusos agyhártyagyulladás elleni vakcina erre is védelmet nyújt.

kullancs2.jpg ()Vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás

A kizárólag az állatról emberre terjedő vírusos megbetegedés az egyik legveszélyesebb a kullancs által terjesztett betegségek közül, főleg azért, mert rövid időn belül, kb. 6 óra múlva fertőz. A lappangási ideje kb. egy hét. Az influenzaszerű tünetek megtévesztőek lehetnek, de egy idő után kiegészülnek fejfájással, hányással. Gyakran előfordul, hogy átmenetileg ismét egészségesnek érzi magát a beteg, de pár nap után újra előjönnek a panaszok, mivel a vírus a véráramba, majd a nyirokmirigyekbe áramlik. Attól függően, hogy mikor diagnosztizálják a betegséget, a végkimenetele igen változó. Nem ritka a teljes gyógyulás, de előfordulhat az egész életre kiható bénulás, szellemi leépülés, látás- és hallásromlás, attól függően, hogy az agy melyik része károsodott. Legrosszabb esetben életveszélyes állapotba is kerülhet a beteg, éppen ezért, aki teheti gondoskodjon a megfelelő megelőzésről. Szerencsére lehetőség van védőoltásra is, ami 100%-ban véd a vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladástól.

Tibola

Főleg kisgyermekeknél gyakori bakteriális fertőzés, ami a hajas fejbőrön észlelhető. A dús, hosszabb hajú lányok, fiúk a legveszélyeztetettebbek, mivel a betegséget terjesztő kullancs a szőrrel borított részeket kedveli (gyakran állatról mászik ránk az élősködő). A nyirokcsomó megnagyobbodással járó kór legjellemzőbb tünete a fejbőrön lévő duzzanat, ami később váladékozó, kifekélyesedett sebbé alakul, így környékén nagyfokú hajhullás figyelhető meg. Felnőttek körében ritka betegségről van szó, bár Európa nagy részén megtalálható. Jó hír azonban, hogy nem veszélyes, súlyos szövődmények csak kivételes esetben alakulnak ki, sőt, gyakori a spontán gyógyulás is. Amennyiben ez nem következik be, antibiotikumos kezelés ajánlott.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X