Főoldal > EGÉSZSÉG > Most már hivatalos: a kávé több mint egészséges

Most már hivatalos: a kávé több mint egészséges

betegségegészségkávé
0

Írta: and

A kávé bűnei Lássuk csak, mik is voltak az ellenérvek? Az elsők között szerepelt a magas koffeintartalom, ami

A kávé bűnei

Lássuk csak, mik is voltak az ellenérvek? Az elsők között szerepelt a magas koffeintartalom, ami megemeli a vérnyomást, és szívproblémákat okozhat. Igen ám, de a fekete teákban legalább ennyi koffein található, nem is beszélve a kávé helyett mostanában használatos energiaitalokról. Mivel sokan isszák reggel, éhgyomorra az első kávéjukat, a hasnyálmirigy-rák kockázata is a fekete leves bűnlajstromára került, ám épp a következőkben láthatod majd, hogy ennek valószínűleg pont az ellenkezője igaz. 

A béldaganatok ellenfele

A legújabb kutatások – amelyeket a neves amerikai egészségügyi szaklap, az American Journal of Clinical Nurition tett közzé – minden kétséget kizáróan bizonyították, hogy napi több csésze kávé fogyasztása a béldaganatok hathatós ellenszere lehet. A szakértők szerint ráadásul minél többet iszol, annál jobb: a vizsgálatokon résztvevők közül azoknál, akik napi 4 csészényit isznak, 15%-kal, a napi hat vagy annál több adagot fogyasztóknál pedig 40%-kal kisebb a betegség kialakulásának valószínűsége. És itt egy különös adat: a teafogyasztóknál nem mutatták ki ugyanezt a hatást, tehát ezennel megdőlt a nézet, hogy a tea minden szempontból egészségesebb. A kutatás maga egyébként azért volt különösen jelentős, mert a béldaganatok nagy része alattomos, a betegek pedig figyelmetlenek, és nem veszik komolyan az intő jeleket, így gyakran túl későn jutnak orvosi ellátáshoz. A rendellenesség fő kockázati tényezői közé tartozik egyébként a zsíros és vörös húsok túlzott mértékű fogyasztása, valamint a tartós mozgáshiány is.

kave2.jpg ()Kávé, te csodás

Csupán néhány ezer év kellett hozzá (a legenda szerint ugyanis a kávé jótékony hatását egy etióp pásztor fedezte fel Kr.e. 300-ban, aki észrevette, hogy a piros bogyókat legelő kecskéi sokkal élénkebbek a társaiknál), de sokunk kedvenc itala végre eloszlatta a körülötte terjengő tévhiteket. Egyébként az amerikai kutatások előtt is számos egyéb vizsgálat bizonyította, mi mindent köszönhetünk a kávénak: kiderült például, hogy napi öt csésze fekete fogyasztása 40%-kal csökkenti az agydaganat kialakulásának esélyét.

Egy japán felmérés pedig azt eredményezte, hogy már napi egyetlen csésze kávé fogyasztása is a felére csökkenti a száj- és nyelőcsőrák kockázatát. Emellett persze azért nem árt óvatosnak lenni: a várandós nőknek például javasolt visszafogni a kávéfogyasztást, mert a koffein nagy dózisban a spontán vetélés elősegítője lehet. Ezen kívül kedélyállapot-problémákkal küzdőkben fokozhatja a szorongást, valamint megváltoztathatja az alvási mintákat. Szóval legyünk körültekintőek, de kávézzunk bátran!

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X