Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem sokat tudunk arról, mi a “bio”

Nem sokat tudunk arról, mi a “bio”

bioegészség
0

Írta:

Világszerte fokozatosan előtérbe kerül a természetes táplálkozás, a természetességhez val

Világszerte fokozatosan előtérbe kerül a természetes táplálkozás, a természetességhez való visszatérés, így egyre többen keressük a biotermékeket. A nyugati országokban folyamatosan nő a természetes gazdálkodásból, ellenőrzött forrásból származó élelmiszerek, köztük a tejtermékek népszerűsége. A Naszálytej Zrt. megbízásából készített hazai felmérés szerint itthon ismerjük ugyan a biotejet és jelentős igény is mutatkozik a természetes élelmiszer iránt, de sokan a magasabb ár miatt nem ezt a tejtípust választják. A hazai termelésű biotejek minőségét ugyanakkor jól igazolja, hogy Magyarország első biotejtermékeinek gyártója, a Naszálytej, Zöldfarm termékei Magyar Termék Nagydíjat kaptak a Parlamentben.

Az vagy, amit megeszel

Világszerte egyre inkább trenddé válik a bioétkezés. Ennek oka az egészségtudatos életmód: egyre inkább vágyunk a természeteshez való visszatérésre, arra, hogy óvjuk magunk és családunk egészségét a különböző adalékanyagoktól. A hagyományos biopiacok azonban nem tömegigényeket szolgálnak ki, ezért áraik is magasabbak a boltiaknál. Mivel tejet és tejtermékeket alapélelmiszerként mindennap fogyasztunk, fokozatosan elvárássá válik, hogy a mindennapi bevásárlás során ezek biogazdálkodásból származó típusai is elérhetők legyenek a boltok polcain.

bio2.jpg ()Az a tej bio, amiben nincs tartósítószer?

A felmérésben elsőként arra kérdeztek rá, mit gondol a magyar lakosság bio tejterméknek. A válaszadók nagy része szerint biotej az, ami nem tartalmaz tartósítószert. Ezzel szemben tény, hogy egyik dobozos UHT tej sem tartalmaz adalékanyagot, hiszen a Magyar Élelmiszerkönyv rendelete alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „TEJ”, ami kizárólag tehéntejet tartalmaz, semmi mást. A biotej plusz értéke a növény- és állattartás körülményein, valamint a feldolgozás minőségén alapszik.

„Finom, egészséges, de drága“

Egy nem reprezentatív felmérés szerint nekünk, magyaroknak fontos az egészséges táplálkozás, így szívesen választanánk biotermékeket, ha megengedhetnénk magunknak. Ördögi körforgásként azonban éppen az eredményez magasabb árakat, hogy a kis forgalom miatt még magasabbak a biotej gyártásának és előállításának költségei. A biotej piaci részesedése ugyanis a lassú növekedés ellenére Magyarországon mindössze 0,3%, így az áruházak sincsenek rákényszerítve arra, hogy árversennyel keressék a fogyasztók kegyeit.

Ami házi, az bio?

Ugyancsak a felmérés mutat rá arra, hogy a lakosság egy része nem ismeri a biogazdálkodás lényegét, így nem feltétlenül bízik abban, hogy a bio jelzésű élelmiszer „megéri az árát“, azaz valóban hordozza-e az elvárt ár-érték arányt. Csakúgy, mint más, csomagolt élelmiszerek esetében, a bio jelzéssel ellátott tejtermékek is szigorú ellenőrzés alá esnek.

„Az Európai Uniós szabályok előírják, hogy mind a gazdáknál, mind a feldolgozás során tanúsítani kell azt, hogy a biotej valóban megfelel minden szabályozásnak” – mondta Dr. Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Kft. ügyvezetője. „Mivel igen magas követelményrendszernek és jogszabályi előírásoknak kell megfelelniük, a biotejek előállításának hátterében nagyon körültekintő tehéntartás áll, ami a tejek ízén is érezhető. Az ökológiai gazdálkodás sok tekintetben lényegesen biztonságosabb, mint a háztáji termelés. Vannak persze bio módon tartott házi tehenek, de az, hogy valami házi, nem feltétlenül jelent magasabb minőséget” – tette hozzá a szakember.

Biotehénből biotej

A felmérésben megkérdezettek többsége nem tudta, hogy a biogazdálkodás megvalósításához három évig kell műtrágya és növényvédő szer nélkül művelni a földet, mely szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai cikluson alapul. A tehenek takarmánya nem tartalmaz sem szintetikus műtrágyából, növényvédőszerből származó vegyszermaradványokat, sem génmanipulált összetevőket. Szabályozva van, hogy az állatokat szabadon, tágas területen kell tartani: minimum 6 négyzetméternyi mozgásterületet kell biztosítani számukra és legalább fél éven át bio termőföldről származó takarmánnyal kell etetni őket. A biogazdálkodás során a teheneket nem kezelik antibiotikumokkal, nem kapnak mesterséges hozamfokozókat, így azok maradványai nem kerülhetnek a szervezetükbe.

Hogyan készül a biotej?

A biotejet megkülönböztetett gondossággal kezelik és kíméletesen dolgozzák fel, minden más tejtől elkülönítve, hogy a különleges beltartalmi értékek változatlanul megmaradjanak. A minőségmegőrzés fontos része a rendkívül gyors, korszerű technológia, ami a fejéstől számított 12 órán belül biztosítja a tej kiváló minőségű feldolgozását.

„Sokan félreértik a biotej különlegességét és azt gondolják, ez a tejtípus több vitamint vagy ásványi anyagot tartalmaz, mint a hagyományos tehéntej” – mondta Kuk Titusz. „Mind a hagyományos, mind a biotej egészséges ital és egyazon forrásból származnak. Utóbbi kiemelkedő előnye, hogy környezeti szennyeződéstől mentesen tartott tehenektől származik, így is állítják elő és minden vegyi anyagtól mentes környezetben kezelik és csomagolják” – tette hozzá.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X