Főoldal > EGÉSZSÉG > Dolgozz anyaként is, egészségesebb leszel!

Dolgozz anyaként is, egészségesebb leszel!

anyakismamamunka
0

Írta: and

Úgy tűnik, abban a vitában, hogy dolgozzon-e egy anya vagy sem kisgyermeke mellett, azok állnak nyerésre, akik szerint a

Úgy tűnik, abban a vitában, hogy dolgozzon-e egy anya vagy sem kisgyermeke mellett, azok állnak nyerésre, akik szerint a gyermekvállalás miatt nem szabad félredobniuk a karriert a nőknek. Ezt támasztja alá a számtalan indok mellett egy újabb súlyos érv, az egészség megőrzése, amire nemrég mutattak rá szakemberek.

A munka nemesít és egészséget ad

Adrianne Frech, a University of Akron szociológusa a közelmúltban tette közzé több mint 15 éves vizsgálatának eredményét, amely azt igazolta, hogy 40 éves korukban jobb egészségi állapotnak örvendenek a teljes munkaidőben dolgozó anyák, mint azok, akik otthon nevelik gyermekeiket, részmunkaidős állásuk van vagy korábban már dolgoztak, de újra és újra elveszítik munkahelyüket.

Frech és munkatársai több mint 2500 anya sorsát kísérték figyelemmel csaknem 20 éven át. A vizsgálat során kiderült, hogy azok a döntések, melyeket a szakmai karrier kezdetén hoznak a nők, a későbbi életkorban is befolyásolják egészségi állapotukat. Kiderült, jobb szellemi és fizikai egészségben vannak azok az anyák, akik röviddel gyermekük születése után teljes munkaidőben visszamentek dolgozni, 40 éves koruk körül pedig nagyobb a mobilitásuk, magasabb az energiaszintjük és ritkábban fordul elő körükben depresszió, mint otthonmaradt társaiknál.

dolgozz2.jpg ()„A munka célt és önbecsülést ad a nőknek, és azzal az érzéssel ruházza fel őket, hogy maguk alakítják helyzetüket és autonómiával rendelkeznek. Van egy olyan pontja az életüknek, ahol valamiben szakértőnek számítanak és ezért még fizetséget is kapnak. Ezért lehet a munka előnyös a testi- lelki egészségi állapot szempontjából”- magyarázza Frech. A kutató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a céljuk nem a főállású anyák és a dolgozó anyák közötti háború végére pontot tenni, hanem, hogy felhívják az anyák egy olyan csoportjára, a munkanélküliekre a figyelmet, akikkel eddig nem igen törődtek. A szakember szerint ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy a tartós munkanélküliség nemcsak anyagilag megterhelő a nők számára, hanem egészségileg is, hiszen az érintettek 40 éves korukra egészségileg is hátrányosabb helyzetbe kerülnek aktív társaiknál. Számukra a legnagyobb problémát az jelenti, hogy időnként ugyan bekerülnek a munka világába, ám sokszor nem saját döntésük alapján újra ki kerülnek belőle, így állandóan csorbát szenved az önbecsülésük.

Teljes, részmunkaidős vagy főállású a jobb

A szociológus a vizsgálatra hivatkozva úgy véli, hogy a teljes munkaidős állásnak sokkal több előnye, mint hátránya van a részmunkaidővel szemben. Ez utóbbi a mellett, hogy kevesebb fizetést és kevesebb járulékos juttatást kínál, általában bizonytalanabb is, mint a teljes munkaidős pozíció. A főállású anyák ugyanakkor anyagilag függnek és szociálisan izolálódhatnak a környezetüktől, ha pedig mindez tartós munkanélküliséggel párosul, akkor mindezt még megspékeli  a bizonytalanság keltette stressz is, ami nemcsak mentális, hanem testi jelekben is megmutatkozhat. Ugyanakkor a szakaszosan foglalkoztatott nőknek több korlátozó tényezővel is meg kell küzdeniük a munka terén, amelyek aztán idővel összeadódnak – vélekedik a felmérés vezetője.

Hozz döntést jó időben, jó helyen!

A szociológus vizsgálati tapasztalata az, hogy az első terhesség előtt hozott jó döntés később az egészségi állapotban is kamatozik. Szerinte nem reménytelen a helyzet, csak jó döntések kell hozni. Ilyen lehet például, ha az első terhességet a házasságkötés vagy a szakképesítés utánra időzíti valaki, vagy nem vár sokat a szülést követően a munkába való visszatéréssel, vagy, ha a fiatalok képzettséget szereznek és némi karriert is igyekeznek építeni még az első gyermek vállalása előtt.

„Nem jó, ha a kritikus életesemények – mint amilyen például a házasság vagy a gyermekvállalás – miatt valaki kevesebbet fektet be a tanulásba vagy a munkába, mivel éppen a nők azok, akik hajlamosak ezeket feláldozni a család oltárán. Aki dolgozik, az egészségesebb. És ugyanez igaz arra az esetre is, ha a házasság válással végződik: stabil munkahelyi előzmények híján nehezebb állást találni. Azt tanácsolom, hogy a nők ne adják fel a munkát és a tanulást”- összegezte véleményét Adrianne Frech szociológus.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X