Főoldal > EGÉSZSÉG > Fura, de hasznos tippek másnaposság ellen

Fura, de hasznos tippek másnaposság ellen

alkoholbetegségmásnaposság
0

Írta: and

Lélekben már jó előre készültünk az év végi szuper bulira, hosszasan tűnődve azon, hová

Lélekben már jó előre készültünk az év végi szuper bulira, hosszasan tűnődve azon, hová megyünk, mit veszünk fel a szilveszterre. A nagy bulizók azonban már előre felkészültek arra is, hogy a vigasság utáni, szinte kötelező másnaposságot, hogyan tudják kiküszöbölni, amit az okoz, hogy a sok megivott nagy mennyiségű alkohol kiszárítja a szervezetet, kimerítve az ásványianyag-készletet. Márpedig az eddig bevált egyszerű, vagy épp furcsa receptek tárháza szinte kimeríthetetlen. Ha te még nem találtál rá az igazira, válogass összegyűjtött tanácsainkból kedvedre, hogy ne csak az év utolsó éjszakája, de az újév első napja is jól induljon.

1. Kutyaharapást szőrével?

Igen is, meg nem is. A macskajaj egyik legfőbb gyógymódja valóban, hogy felkelés után azonnal igyál. Ám nem alkoholt, hanem vizet és annyit, amennyit csak kívánsz, hogy ellensúlyozd az alkohol okozta dehidratáltságot. A kiszáradást ugyanis csak rengeteg folyadékbevitellel tudod ellensúlyozni. Ihatsz gyümölcsleveket is, hiszen a bennük lévő cukor (fruktóz) felgyorsítja az alkohol lebontását, a 100%-os változatúakkal pedig még szervezeted vitaminraktárait is feltöltheted. Hasonlóan jó hatása van a különféle sportitaloknak, vagy a turmixoknak is, ám ez utóbbit lehetőleg banánból készítsd ilyenkor, így ugyanis pótolod a káliumot és a többi elvesztett tápanyagot. Ha pedig fruktózban gazdag mézzel fogyasztod, úgy még jobban segíted az alkohol távozását is a szervezetből.

Az sem gond, ha kávéfüggő vagy. Kezdd ezzel a napod, hiszen segít leküzdeni a fáradtságot, mert energiát ad és csökkentheti a fejfájást is! Mindegy, hogy egy-két csésze sima vagy instant kávét iszol meg, mindenképp segít, mert a koffein érösszehúzó hatású, így szűkíti a vérereket. Ha émelyegsz még a szagától is a kávénak, helyettesítheted a hasonló energiát adó brazil cserje magjaiból kivont guaranalével is.  A túlzott kávézás azonban kerülendő ilyenkor, mivel vízhajtó, így dehidratáltabbá teszi az amúgy is kiszáradt szervezetet.

Sokan a kólafogyasztásra esküsznek másnaposság idején, bár erre semmilyen tudományos garancia nincs, de nem hagyhatjuk ki a placebohatás jótékony segítségét sem. Nyugodtan kipróbálhatod, kárt nem teszel vele magadban, legfeljebb nem változik semmi.

vomit2.jpg ()És még egy jó tanács: ha ebben az évben már nem akarsz másnaposságtól gyötrődni, jó lesz, ha megjegyzed, hogy a másnaposság ellen már italfogyasztás közben is védekezhetsz úgy, hogy minden ital mellé megiszol egy nagy pohár vizet. Ha ez nem jön össze, legalább lefekvés előtt igyál, de sokat.

2. Csak semmi nehezet!

Lehet, hogy a dínomdánom után, rá sem tudsz nézni semmilyen ételre. Nem is kell erőltetned, majd eszel, amikor kívánod. Amennyiben azonban tudsz enni, mindenképp a könnyű ételeket részesítsd előnyben, hogy kíméld egy kicsit a gyomrodat. Fogyassz tehát sok fruktóztartalmú eledelt, mint például friss gyümölcsöket. Jól jöhet egy tál forró erő-, zöldség- vagy csirkehúsleves is. Ezekkel szintén pótolhatod a mulatozás során elvesztett káliumot és a sót, a kellemesen meleg hőmérséklete pedig a gyomrodat nyugtatja. Egy szelet pirítóssal, egy kis gabonapehellyel vagy akár B-vitamin complex tablettával pedig segíthetsz visszanyerni elivott energiádat, és csökkentheted a kellemetlen tüneteket is.

3. Egy kis mozgás mindenkinek kell

És nincs ez másként a másnaposság idején sem, bár nyilván a legszívesebben fel sem kelnél egész nap. Hidd el, hogy jobban jársz, ha megmozdulsz, mert így pótolhatod a hiányzó oxigént. Erre pedig a legjobb módszer a kitárt ablak mellett beszívott pár mély lélegzet, ami rögtön segíthet a kóválygó fejen. Ha elszántabb vagy, tegyél egy kis sétát a szabadban. A mozgás ugyanis fokozza a sok alkoholfogyasztás miatt lecsökkent, ám a jobb közérzetet biztosító, fájdalomcsillapító hatású, endorfin nevű hormon termelését. Így javul a közérzeted.

4. Tabletta a macskajajra

Egyelőre még többnyire csak külföldi patikákban szerezhető be egy olyan pezsgőtabletta, amely gyorsítja az alkohol lebomlását a vérben és jelentősen csökkenti vagy megszünteti a másnaposságot, pótolva a hiányzó ásványi anyagokat. Ráadásul a termékhez alkoholszonda is jár, aminek a segítségével az autóba ülés előtt ellenőrizheted, hogy milyen állapotban vagy.

Ízelítő más népek módszereiből

1. Az olajban sült kanári

Már az ókorban is problémát okozott a másnaposság, hiszen irodalmi emlékek hirdetik, hogy kiváló ellenszernek tartották a rómaiak, ha forró olajban sült kanárit fogyasztanak. Arra vonatkozóan nincsenek adatok, hogy bevált-e, de ha finomat akarsz enni, próbáld ki.

2. A füstölt hering

Elsősorban az angolszász országokban, így Angliában, Kanadában és Amerikában is közkedvelt reggeli másnaposság idején a kippers, azaz a nyers, füstölt, sózott hering, melyet savanyú uborkával vagy tükörtojással, kenyérrel fogyasztanak.

3. A homok

Egy régi ír legenda úgy tartja, hogy a hagyományosan sok alkoholt fogyasztó ír férfiak úgy kúrálták másnaposságukat, hogy nyakig nedves homokba temetkeztek. Talán azért, mert a hideg, nedves homok lehűtötte nemcsak a fejüket, de egész testüket is.

4. A pacal

A dél-amerikai országok és Mexikó nagy ivóinak gyógymódja a fűszeres pacalleves, azaz a pancita, amit bátran kipróbálhatsz, ha szereted, de ne te főzd, mert főzés közben a szag igazi kihívás a megterhelt gyomornak.

5. A nyers birkaszem

A mongoloknak is megvan a maguk másnaposságot elűző receptje. Ők a fűszeres paradicsomlébe kevert nyers birkaszem fogyasztásában hisznek.

6. Az umeboshi

Japánban az úgy nevezett umeboshival, azaz szárított majd savanyított szilvával próbálnak újra életet lehelni magukba az előző este mulatozók. Mivel ez a gyümölcs is gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, így valóban képes lehet pótolni az alkoholtól lecsökkent készletet.

7. Fekete mágia

Ez a leg irreálisabb. Haitin a vudu népszokásokon alapul a macskajaj gyógyítása is. A hagyomány szerint tizenhárom tűt szúrnak azoknak az üvegnek a dugóiba, amelyeket este megittak. Ennek hátulütője amellett, hogy szemfényvesztés, az, hogy be kell szereznünk azokat az üvegeket, melyeknek a fenekére néztünk és nem biztos, hogy idejében mindet bespájzoltuk, akkor pedig megette a fene az egészet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X