Főoldal > EGÉSZSÉG > Krónikus fáradtságtól szenvedsz? Ez lehet az oka!

Krónikus fáradtságtól szenvedsz? Ez lehet az oka!

allergiabetegségegészség
0

Írta:

Utazás és VitalExpo kiállítás a HUNGEXPO-n (x) Utazás kiállítás március első h&

Utazás és VitalExpo kiállítás a HUNGEXPO-n (x)

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x]

Allergénmentes fémként terjedt el: implantátumok, ékszerek készülnek belőle. Egyre több kutatás igazolja azonban, hogy a titánium allergia létező jelenség, a szerteágazó tünetek miatt pedig sok a diagnosztizálatlan beteg.

Nem mindenkinek jelent megoldást

A fémallergiák okozta panaszok különösen nők körében fordulnak elő gyakran. A legtöbb tünet megjelenése a nikkelből készült ékszerek, övcsatok viseléséhez köthető – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus. A fogászatban és az ortopédiai műtétek során alkalmazott implantátumok ezért – a fémallergiás betegek számára – a hypoallergénként ismert titániumból készülnek. Korábbi vizsgálatok is igazolták azonban, hogy sajnos ez sem jelent mindenki számára megoldást, a titániumból készült implantátumok, ékszerek is allergiás reakciót okozhatnak.

piercing2.jpg ()Bonyolult diagnózis

Fémallergia leggyakrabban az allergénnel történt érintkezés helyén megjelenő viszketés, bőrkiütések, bőrvörösség tüneteivel azonosítható. A tünetek erőssége egyéni érzékenység függvénye, elhelyezkedése pedig ékszerek viselése kapcsán elsősorban a fülcimpán, nyakon, vagy piercingek esetében az érintett testrészen, például a köldök területén jellemző. Fogászati implantátumok esetében a szájüregben is hasonló jeleket tapasztalhatunk, ezen kívül szájüregi fekélyek, ínygyulladás, az arcon bőrkiütés is jelentkezhet. A fémallergia viszonylag könnyen beazonosítható jelei mellett azonban kevésbé egyértelmű tünetek is jelentkezhetnek.

Krónikus fáradtságot is okozhat

A titánium érzékenység a bőrtünetek mellett krónikus fáradtság szindróma formájában is jelentkezhet. A betegség legjellemzőbb tünete: a fél évnél hosszabb ideje fennálló, fizikai, vagy lelki megterheléstől függetlenül jelentkező, pihenés, kikapcsolódás hatására sem múló fáradtság. További tünetek lehetnek még a koncentrációzavar, az álmatlanság, torokfájás, a fejfájás, ízületi és izom- és hasi fájdalmak. Amennyiben az elmúlt időszakban hasonló, elhúzódó panaszokat tapasztalt és ezek jelentkezése összefüggésbe hozható a titániummal – fülbevaló, piercing, implantátum beültetése, fogászati, vagy ortopédiai műtét során – gondolnia kell arra, hogy a tüneteket titánium allergia is okozhatja.

Egyszerű vizsgálattal igazolható

A titánium allergia vérvizsgálattal kimutatható. A limfocita-transzformációs teszt specializáltan, az ún. késleltetett érzékenység igazolására alkalmas. Olyan esetekben tehát, amikor nem jelentkeznek rövid időn belül, a jól látható bőrtünetek, de a krónikus fáradtság tüneteit tapasztalja, a vérvizsgálat segíthet tisztázni, hogy panaszait titánium allergia okozza-e. A hamarosan elérhető vizsgálat alkalmazható megelőzés céljából is: ha a betegnek már volt korábban találkozása titániummal, ha egyéb allergiás betegsége van, ha ismert fémallergiás, ha netán van már implantátuma és tünetei vannak, a következő implantáció előtt feltétlenül javasolt elvégeztetnie – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X