Főoldal > EGÉSZSÉG > Az élet fészke – figyelj rá!

Az élet fészke – figyelj rá!

betegségegészségméh
0

Írta: and

„Az Élet fészke – figyelj rá!” szlogennel indított kampányt a Magyar Rákellenes Liga, hogy

„Az Élet fészke – figyelj rá!” szlogennel indított kampányt a Magyar Rákellenes Liga, hogy felhívja a fiatalabb és idősebb nők figyelmét a petefészekrákra és annak kezelésére. Az esemény az Ördög Nóra és Törköly Erika által fémjelzett Angels’ Army közösség közreműködésével valósult meg.

A megjelent szakértők beszélgettek a betegségről és átadták a fő üzenetet: a nőknek a legenyhébb tüneteket is célszerű komolyan venni és orvoshoz fordulni, hogy a petefészekrákot korán felismerhessék. Széles körben kiterjesztett szűrésre sajnos nincs lehetőség, hiszen ezek a vizsgálatok nagyon drágák, de erős gyanús esetén az Onkológiai Intézet Nőgyógyászati Osztályán ingyenesen elvégezhetők.

Fontos a tünetek korai felismerése

„Mivel a tünetek nem típusosak, fontos, hogy a nők tudatában legyenek annak, hogy bizonyos jelek mögött akár a betegség jelenléte is megbújhat, ezért időben kérjenek szakorvosi segítséget. Ugyanis ha korán kerül felismerésre, jó eséllyel gyógyítható ” – emelte ki Dr. Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a petefészekrákra utaló tüneteket is ismertette: ismétlődő hasi puffadás, hasi fájdalom, szabálytalan menstruációs ciklus, étvágytalanság, fáradtság, a bélmozgások változásai (székrekedés, túlzott gázképződés), abnormális hüvelyvérzés.

elet2.jpg ()A petefészekrák korai felismerése azért is különösen fontos, mert ugyan a tünetek jellegtelennek tűnnek, de a nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért felel. A nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta, amely világszerte kb. 140 000 nő halálát okozza évente.

A daganatos statisztikák szerint petefészekrákban az öt éves túlélésre a betegek mindössze 45%-ának van esélye, míg emlőráknál ugyanez a szám 89%-ra tehető. Ráadásul a legtöbb esetben az elsőként alkalmazott kezelések (a műtét és a kemoterápia) nem akadályozzák meg a daganat kiújulását.

Törekedjünk a megelőzésre!

A megjelent szakemberek véleménye szerint védettséget jelenthet a fogamzásgátlók használata, a szülések gyakoribb száma, illetve az idősebb korosztály esetében a sterilizálás is. Valamilyen szinten a táplálkozásnak is van szerepe a megbetegedésben. Fontos, hogy kerüljük a zsíros ételeket, az alkoholt, táplálkozzunk egészségesen, és rendszeresen mozogjunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X