Főoldal > EGÉSZSÉG > Digitális detox 5 lépésben

Digitális detox 5 lépésben

detoxelektronikusstressztablettelefon
0

Írta: and

Manapság, mikor a technika nemcsak megkönnyíti életünket, de szinte már uralkodik rajta, egyre többen

Manapság, mikor a technika nemcsak megkönnyíti életünket, de szinte már uralkodik rajta, egyre többen gyakorolják a digitális méregtelenítést. Ahogy egy hagyományos méregtelenítő kúra megtisztítja a belső szerveinket, a digitális detox segít megszabadulni az elektronikus kütyük által gerjesztett extra stressztől, így hosszútávon valódi egészségmegőrző hatása van. Persze nem azt mondjuk, hogy teljesen iktasd ki az okostelefonod, laptopod vagy tableted, de már pár apró változtatással is elérheted, hogy stresszmentesebb legyen az életed.

1. Kapcsold ki az értesítési funkciókat!

Neked is percenként csipog a mobilod a Facebook-üziktől, e-mailektől, sms-ektől vagy legújabb Instagram-fotóktól? Elsőre jó ötletnek tűnik, hogy semmiről nem maradsz le, ami a digitális világban történik. De később ez csak extra stresszt jelent a tudatalattidnak, mert nő benned a kényszer, hogy mindenre azonnal reagálj. A csipogás hatására így az agyadban automatikusan beindul a kortizol nevű stresszhormon termelődése. Ezért a legjobb, ha kikapcsolod az értesítési funkciókat, és maximum félóránként csekkolod a fontosabb site-okat.

2. Szerezz be egy igazi ébresztő órát!

Te is az ágyad mellett tartod a telefonod, mert egyben ez az ébresztő órád is? Ez a lehető legrosszabb szokás, mert előbb-utóbb garantáltan rászoksz, hogy még elalvás előtt gyorsan lecsekkold a Facebook-ot vagy az e-mailjeidet. A képernyő kékes fénye viszont gátolja a melatonin hormonok termelődését, ezáltal csak később tudsz elaludni. Sőt, az éjszaka közepén is felriadhatsz a telefon világítására. Szerezz be inkább egy hagyományos ébresztő órát, a telefonodat pedig pihentesd éjszakára a szoba másik sarkában.

phone2.jpg ()3. Válts repülő üzemmódra!

Manapság az okostelefonok átvették az mp3-lejátszók szerepét, ami egyrészt szuper, hiszen nem kell több kütyüt magaddal cipelned edzésre. Másrészt viszont ez sokszor azt jelenti, hogy még a fitneszteremben is folyton a mobilodat nyomkodod, ezáltal pedig kevésbé tudsz az edzésre koncentrálni. Emiatt azért nem kell beruháznod egy mp3-lejátszóra, de mielőtt belépsz az edzőterembe, kapcsold a telefonod repülő üzemmódba. Így zenét hallgatni tudsz, de nem zavarnak majd az sms-ek, e-mailek és Facebook-üzenetek.

4. Lépj ki fokozatosan a digitális világból!

Havonta iktass be pár teljesen digitális-mentes napot. Persze egy léböjt kúrának sem szabad úgy neki kezdeni, hogy előző nap még sütikkel és pizzával tömöd magad – és ez az elmélet igaz a digitális detoxra is. A legjobb, ha fokozatosan szoktatod rá magad a kütyümentes napokra. Egyik nap csak a közösségi site-któl búcsúzz el, majd az e-maileidet és mobilodat is iktasd lassan ki. A legjobb, ha a legdrasztikusabb napokat (tehát amikor teljesen kivonod magad a digitális világból) a hétvégére időzíted, így nem kell izgulnod, hogy bármi fontos eseményről lemaradsz, vagy nem tudnak elérni a kollégáid.

5. Készülj fel a csábításra!

Akárcsak fogyókúrák idején, a digitális méregtelenítés alatt is tuti el akarsz majd csábulni egy kis bűnözésre. Ellenállhatatlanul vonz majd a laptopod, és legszívesebben rögtön a mobilod után kapnál – ilyen esetekben jól jönnek a figyelemelterelő taktikák. Ütemezz be egy extra edzést, vagy raktározz be kedvenc magazinjaidból, sőt végre lesz időd befejezni a könyvet, ami hetek óta áll az éjjeliszekrényeden.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X