Főoldal > EGÉSZSÉG > Felejtsd el a hüvelygombát!

Felejtsd el a hüvelygombát!

betegségegészséggyógyuláshüvelygombamegelőzésnőgyógyászat
0

Írta:

A nőknek mintegy 75%-a életében legalább egyszer szembesül hüvelygombás fertőzéssel, mely 40-50%-os val&

A nőknek mintegy 75%-a életében legalább egyszer szembesül hüvelygombás fertőzéssel, mely 40-50%-os valószínűséggel minimum egyszer szinte biztosan megismétlődik. A legfőbb problémát sokkal inkább a panasz jelentkezését követő folyamatos visszafertőződés, a gomba kiújulása jelenti, ami idővel bizony próbára teszi a hölgyek – és párjuk – türelmét, sok esetben már-már feladva a reményt, hogy valaha egészségesek lesznek, és normális, „teljes”, panaszmentes életet élhetnek.

Ha már minden gyógyszert kipróbáltunk, ennek ellenére mégis kiújul a fertőzés, főként, hogy itt a nyár, mikor naponta többször is a zuhany alatt köthetünk ki, próbáljunk ki természetes gyógymódokat, praktikákat, és tartsunk be néhány alapvető szabályt, melyeket Benke Rita, a Harmónia Gyógyászati Centrum természetgyógyásza ajánl figyelmünkbe.

Természetes védőbástyánk megerősíte

Előzetesen beszélnünk kell arról, hogy miért is képesek megbetegíteni bennünket ezek az apró lények, hiszen köztudottan mikroorganizmusok milliói élnek rajtunk (ilyenek a bőr- és körömgombák) és bennünk (mint például a Candida gombatörzsek, stb.) többnyire hasznos szimbiózisban, életünk nagy részében panaszt semmiképpen nem okozva. Ez miként lehetséges?

Benke Rita természetgyógyász-reflexológus állítja, a válasz egyszerű: „Mert erős immunrendszerünk mintegy védőbástyaként karbantartja, szabályozza a gombák szaporodását, ezáltal könnyedén megelőzve vagy éppen lesöpörve egy esetleges „támadást” fertőzés formájában évszaktól függetlenül.” Nyáron az izzasztó meleg, a váltakozó forró-párás illetve forró-száraz időszakok kedvező táptalajai a gombák, ily módon a hüvelygombák elszaporodásának is, ezt immunrendszerünk megerősítésével védhetjük ki, melyről számtalan cikkben illetve fórumokon olvashatunk.

A természetgyógyász szakértő szerint lényeg az egészséges és kiegyensúlyozott életmód, tényleg csak címszavakban:

– Optimális testsúly
– A nem kampányszerűen végzett mozgás, hanem ami örömöt is ad
– Lúgosító reformtáplálkozás: táplálékaink lúgosítsanak, vagyis – a teljesség igénye nélkül – lehetőleg kerüljük a húsokat, húskészítményeket (pl. felvágottakat), cukrot, cukros ételeket, alkoholos italokat, finomított lisztből készült élelmiszereket.
– Friss szabadlevegőn tartózkodás
– Kielégítő alvás elektroszmogmentes helyiségben (Ügyeljünk arra, hogy legalább az otthon, de különösen a hálószobák legyenek mentesek lehetőség szerint az elektromos berendezésektől, ugyanis életünk harmadát itt töltjük.)
– Természetes alapanyagú ruhanemű, mely nem irritál és felszívja a verejtéket.
– Stresszlevezetés (jóga, légzés gyakorlatok, meditáció, ima, természetjárás, bulizás/ szórakozás, stb.)
– Szeretetteljes családi és baráti kapcsolatok, ezek személyes(!) ápolása, melyet az online kapcsolattartás nem pótol.

Hajlatok szárazra törlése, hintőporozás

Szervezetünkben a gombák elszaporodását elősegíti a legyengült immunrendszer mellett a párás, meleg időszak és a vizes, nedves, izzasztó körülmények is. Ezért nyáron fokozottabban ügyeljünk a megfelelő – nem túlzásba vitt – személyes higiéniára, amely megnyilvánul a ma már talán mindenki számára nyilvánvaló napi tisztálkodáson kívül a test szárazra törlésében is, különösen az egymással érintkező testfelületeken (lábujjak, hónalj, emlők környéke, összeérő combok, ágyék, párnás nyak-, has- és más testfelületek, valamint a külső nemi szervek). Az izzadásra hajlamosabbak ezeket a területeket természetes dezodorokkal és babapúderrel is ápolhatják. Csak emlékeztetőként: viseljünk pamut alapanyagú alsóneműt, és soha ne vegyünk fel újonnan beszerzett, de még – lehetőleg 60 fokon – ki nem mosott fehérneműt!

„A túlzott izzadás ellen belsőleg is hathatunk egy- egy pohár zsályateával, amelyet langyosan fogyasszunk. Elkészítése: egy csésze vízzel leforrázunk egy teáskanál szárított füvet, lefedve 10- 15 perc alatt kiáztatjuk a hatóanyagokat, majd kortyolgathatjuk is” – javasolja szakértőnk.

Gyógynövényes ülőfürdő

Ülőfürdő is hatásos segítség lehet mind preventív, mind terápiás céllal. Ebben az esetben „50- 50 gramm cickafarkfüvet és körömvirágot leforrázunk 1 liter vízzel, s addig áztatjuk ki belőle a hatóanyagokat, amíg a fürdővíz testhőmérsékletű nem lesz. Ekkor leszűrjük, beleöntünk 1 dl 10 %-os ecetet, mely a gombák természetes ellensége, s addig ülünk benne törölközőkkel, fürdőlepedőkkel betakarva, amíg a víz még kellemes meleg. Az így használt gyógynövényes fürdővizet még háromszor felhasználhatjuk (természetesen langymelegre felhevítve), amennyiben előtte tisztálkodunk” – teszi hozzá Benke Rita.

Tudatos táplálkozás

A gombák szaporodását fokozhatja a szénhidrátban bőséges étkezés, néhány univerzális alapélelmiszer azonban segíthet ezek visszaszorításában, a hüvelygomba megelőzésében illetve gyógyulásában: az élesztő vagy Candida- gombák nem igazán „kedvelik” az antioxidánsokban gazdag, immunerősítő fokhagymát (ha megtehetjük, vagy önmagában napi két gerezd fokhagyma elfogyasztásával, vagy pirítósra kenve, esetleg összezúzva salátánkat, mártásokat fűszerezve vele). A C-vitaminbombaként elhíresült grapefruit és kissé kesernyés grapefruit-magolaj, valamint a teafaolaj is hatékony „fegyver” mind a gyulladással, mint a gombás fertőzéssel szemben. Benke Rita tippje: keverjünk el 6-8 csepp illóolajat 1-2 dl natúr joghurttal, majd kellő mennyiségű vízzel hígítsuk.

huvely2.jpg ()

Alternatív terápiás gyógymódok

Az immunrendszer megtámogatására kiválóan alkalmas terápiák a talpreflexológia, a fülakupunktúra illetve akupresszúra is. – magyarázza a Harmónia Gyógyászati Centrum természetgyógyász-reflexológusa. Ezen természetes, szelíd, alternatív gyógymódok nemcsak a megelőzésben, hanem egy már kialakult betegség gyógyításában is hasznosnak bizonyulnak.” Habár ma már bárki által elsajátítható és megtanulható módszerek, azonban érdemes felkeresni szakembert az eredményes gyógyulás érdekében.

Strandszezonban kellő tisztálkodás, odafigyelés

A strandidőszakban, fürdőzés és a mostanság oly divatos wellness során is a fenti védelmi előírásokon betartásán túl, érdemes megjegyezni, hogy a vizes fürdőruhát feltétlenül cseréljük le szárazra, amikor kijövünk a vízből. Továbbá, mint minden tömegesen látogatott helyen, így a fürdőkben, strandokon is mossunk gyakran kezet, különösen toalett használat előtt és után, valamint csak steril vécékagylóra üljünk rá. A fürdő- és strandkultúra alapvető szabálya magunk és mások védelmében a medencék és egyéb létesítmények használata előtti alapos tisztálkodás!

Ne essünk túlzásokba! Jóból is megárt a sok!

Azonban fontos megemlíteni, hogy bizonyos ponton túl negatívan hathatunk az immunrendszerre, vagyis az túlzásba vitt tisztálkodással mi is előidézhetjük a hüvely gombásodását (és más betegségeket is), hiszen testünk teljes felületén vannak védekező mechanizmusok, ún. természetes védőrétegek, melyeket a gyakori és hosszantartó fürdőzéssel megsértve, mi magunk adunk lehetőséget a gombák megbetegítő támadására. „A hüvely tökéletesen felépített, egészséges háztartásába például egyáltalán nem tanácsos, sőt, szükségtelen „belekontárkodni” felesleges hüvelyöblítéssel, hiszen az ott tanyázó tejsav baktériumok elpusztítják a betolakodó idegeneket és tökéletes védelmet biztosítanak” – állítja szakértőnk. Ezért jobb a tusolás is a fürdővel szemben, hiszen utóbbi leáztatja, lemossa ezt a naturális védőpajzsot. Az egészséges hüvelyflóra egy- egy antibiotikum kúra, folyamatosan kiújuló gombás fertőzés, valamint egyes nemi együttlétek során is sérülhet. Különösen idősebb korban, ha a hüvely száraz, elveszíti a védelmét, és könnyebben esik áldozatul mindenféle fertőzésnek. Természetgyógyászunk azt tanácsolja, hogy a tejsavas baktériumflórát egy, a patikákban kapható híg tejsav, valamint natúr joghurt keverékével végzett öblítéssel tudjuk helyreállítani. „Tulajdonképpen ez az egyetlen olyan helyzet, amikor a hüvelybe ’idegen anyagot’ javaslok bevinni, kifejezetten gyógyítói céllal” – fejti ki Benke Rita.

Mindaddig, amíg nem sikerül megtalálni a hüvely gyulladt, gombás elváltozásának valódi okát, egy időre hagyjuk el a menstruációs tampon és tisztasági betétek használatát, helyette ajánlott inkább a patikákban kapható steril vatta.

A rendszeresen visszatérő hüvelygyulladás, illetve gombás fertőzés esetén gondolni kell arra is, hogy esetleg nem a partnere az, akitől a probléma ered.  Mindenképpen érdemes nőgyógyászhoz menni ezen panaszokkal, aki diagnosztizálhat és kizárhat betegségeket, felismerhet fertőzéseket vagy fertőzésforrásokat, és akkor eldönthető, hogy orvosi terápiát vagy helyette/ mellette kiegészítésképpen valamilyen szelíd, természetes módszert alkalmazzunk.

Forrás: www.harmonia-centrum.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X