Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyulnál, szépülnél? A sós levegő segíthet!

Gyógyulnál, szépülnél? A sós levegő segíthet!

betegségegészséggyógyulásinhalálássókamrasós levegő
0

Írta:

Az ókortól ismert a sós levegő gyógyító, szépítő hatása, de ma már nem szü

Az ókortól ismert a sós levegő gyógyító, szépítő hatása, de ma már nem szükséges a tengerpartig utazni, hogy élvezhessük a pozitív hatásokat. Szerencsés Lajos, az Oxygen Wellness szaunamestere a tengeri levegő hatásairól beszélt. 

A gyógyító hatás titka

Az elmúlt években rohamosan nőtt az asztmások és allergiások száma: a gyerekek 4-5 százaléka asztmás, 10-12 százalékuk allergiás. Minden negyedik felnőtt szenved hasonló panaszoktól, akik a megfelelő orvosi ellátás mellett a természetes gyógymódokat is keresik.

A sóbarlangok különleges tulajdonságai már az 1800-as években kiderültek, amikor megfigyelték, hogy a sóbányákban dolgozó munkásoknál nem alakult ki tüdőbetegség, sőt a méh- és a prosztataproblémák száma is elenyésző volt. Ezt követően kutatások igazolták a hatásokat, különösen krónikus hörghurut és más légúti betegségek esetében. A só-terápia nagy előnye, hogy már gyermekkortól alkalmazható, sőt, a várandósság időszakában is beválik légúti fertőzések, allergia és bőrproblémák kezelésére, de jótékony hatása a stresszoldás terén is érvényesül.
– A sós levegő belégzés útján gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. A belélegzett sókristályok a légző járatok öntisztulását segítik elő. A speciális mikroklímában jól gyógyíthatók a krónikus légzőszervi betegségek, hörghurut, nátha, torokgyulladás, és az arcüreggyulladás – mondja Szerencsés Lajos, az Oxygen Wellness szaunamester. – A gyulladáscsökkentő hatás ráadásul külsőleg is érvényesül, bizonyos bőrbetegségek kezelésére is eredményesen alkalmazható: pikkelysömör, ekcéma, allergiás bőrbetegségek.

A kúra megelőzésre is alkalmas. A nagy porral járó munkavégzés, a dohányzás, a nagyvárosi légszennyezettség mind-mind indokolhat egy kezelést, mellyel megelőzhető a légúti betegségek kialakulása.

A sóterápia formái

Az egyre ismertebb sóbarlangok, sókabinok, sószobák mellett egyre népszerűbb a tengeri klíma kabin, amelyben holt-tengeri, vagy Himalája sóoldatot alakítanak párává. A jótékony hatás már egy 20-30 perces kezelés után is érezhető, a tartós javuláshoz azonban egy legalább kéthetes kúra elvégzése ajánlott – heti 3-4-szeri gyakorisággal.
A tengeri klíma kabin egyedülálló technológiájával a párává alakított sóoldat az ionizált oxigénnel együtt áramlik a kabinba, és a finom részecskéknek köszönhetően belélegezhető, a hörgőt tökéletesen átjárja, sőt egyidejűleg bőrlélegzéssel is bejuthat szervezetünkbe. A pára a légzőrendszeri betegségnél gyors eredményt produkál, hiszen a dugulást okozó váladékot köhögés útján eltávolítja a szervezetből. Így a torokirritáció és a légzési nehézségek hamar enyhülnek és a lelohadt nyálkahártya lényegesen gyorsabban és hatékonyabban képes felvenni az ionizált oxigént. A kabin egyben szépít is, hiszen sok bőrbetegség közt a pattanások ellen is felveszi a harcot. A pára behatol a felsőbb bőrrétegekbe – nem úgy, mint a só, amely a bőr felszínén maradva kiszáradáshoz vezet – ahol kifejti nedvességtároló hatását, és bársonyossá teszi a bőrt.
Ugyanakkor asztmás betegek esetében a magas sókoncentráció rohamot is provokálhat. Esetükben különösen fontos, hogy a terápia megkezdése előtt kezelőorvosukkal egyeztessenek. Magas vérnyomással, illetve szív- és veseelégtelenséggel küzdők is feltétlenül kérjenek szakorvosi véleményt.

Forrás: www.oxygenwellness.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X