Főoldal > EGÉSZSÉG > Igazi egészséges csodafűszer a koriander

Igazi egészséges csodafűszer a koriander

fűszerkoriander
0

Írta:

Tudd meg, mi mindenre jó a koriander!

A koriander, lánynevén cilantro egy igen népszerű fűszernövény, de tudtad, hogy számos egészségi előnnyel is bír?

Maga a növény akár 60 centi magasra is megnő, szőrtelen szára, sötét és puha levelei vannak. A legjobb ebben a növényben az édes, jellegzetes íze és könnyen megismerhető illata, ezt az illatot érezheted a görög ételekben is.

Ez a finom mediterrán fűszer olyan esszenciális vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van, például vasat, káliumot, folsavat, A-, K- és C-vitamint, magnéziumot. Emellett nagyon jótékony hatása van a csontokra és a bőrre is.

Íme a koriander néhány előnye:

Gyönyörű bőr

A koriandernek köszönhetően az olyan bőrproblémáknak búcsút inthetsz, amilyen a bőrszárazság, az ekcéma, fertőzések, pattanások. Ez azért lehetséges, mert a koriandernek fertőtlenítő hatása van, ez pedig jó hatással van a bőrre, a méreganyagok elhagyják a bőrt, akár egy alapos arctisztítás után.

Csökkenti a szorongást

Amikor szorong valaki, mindene megfeszül, a koriander viszont segít rajta, ugyanis ellazítja az izmokat, segít ellazulni, relaxálni még a nehéz pillanatokban is. Mindezek miatt álmatlanság esetén is alkalmazható, mert segít elaludni. Jusson eszedbe a koriander, amikor legközelebb álmatlanul forgolódsz.

Fresh cilantro and dry coriander spice in glass jar isolated on white background. Culinary healthy aromatic herbs. Culinary arts., Image: 253303983, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Martina Kováčová - com.ilustracni

Javítja az emésztést

Akkor is kiváló, ha emésztési panaszokkal küzdesz. Csökkenti a hányingert, puffadást és gyomorgörcsöket. Ezen felül serkenti az enzimtermelést, segít lebontani a belekbe érkező táplálékot.

Méregtelenít

A koriandert szokták „fiatalító” krémekbe, termékekbe is tenni, mert nagyon sikeres a detoxikáló. Azt már említettük, hogy természetes fertőtlenítő, de ezzel együtt a méregtelenítésben is nagy szerepe van. Tudtad, hogy a dezodoroddal, csapvízzel akár nehézfémeket is juttathatsz a szervezetedbe és ezek szív- és érrendszeri károkat, rákot, vese- és tüdőbetegséget is okozhatnak? A koriander azonban segít kiűzni a nehézfémeket a szervezetből, ezért minél hamarabb fogyaszd!

Antiallergén

Már sok tanulmány foglakozott vele és bizonyította azt a tényt, hogy a koriander antihisztamin tartama miatt kezeli az allergiát. Csökkenti a szem- és torokviszketést, tüsszögést, orrfolyást. Szinte bármilyen allergia esetében hatásos, legyen az por, fű, pollen, növény, állat vagy étel.

Megóv a szalmonellától

Persze a szalmonellafertőzést a legjobb megelőzni, de ha már bekövetkezett a baj,  akoriander segít. Nemcsak gyorsítja a gyógyulásod, de folyamatos alkalmazás mellett sikeresebb a szervezet a fertőzés megelőzésében.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X