Főoldal > EGÉSZSÉG > Segítség, már megint beteg a gyerek!

Segítség, már megint beteg a gyerek!

0

Írta:

Szinte nincs olyan kisgyerekes család, ahol a téli hónapokban ne ütné fel a fejét a nátha (más néven: megfázás) vagy az influenza réme, amik a gyerekek minden korosztályát egyaránt érintő, leggyakoribb légúti megbetegedések.

A nátha, más nevén a megfázás kiváltója vírusos fertőzés. Leggyakoribb kórokozója a rhinovírus, mely a megbetegedések mintegy feléért felel. A vírusok megtelepednek az orr vagy orr-garat nyálkahártyáján, és a nedves környezetben a gazdasejtekben gyorsan szaporodnak. A náthát a kisgyerekek általában évente többször is elkapják, mert az immunrendszerük még nem működik teljes erővel. Ráadásul az óvodában, iskolában, zárt környezetben könnyebben megfertőzik egymást.  Segíti a nátha terjedését a zárt helyiségek száraz levegője is, ami miatt a nyálkahártya is kiszáradhat, és ez kedvez a kórokozók megtelepedésének. Bár a nátha enyhe lefolyású betegség, többnyire komplikációk nélkül zajlik le, mégis ez az óvodai és iskolai hiányzások legfőbb oka, mert meglehetősen ragályos.

Tünetei

Általában torokfájással kezdődik, amely 1-2 napig tart. Ezután, vagy ezzel párhuzamosan kezdődik az orrfolyás, orrdugulás, és a száraz köhögés, amely rendszerint a negyedik-ötödik napon lép fel, és hosszabb ideig, gyerekeknél 2-3 hétig is eltarthat. Kísérő tünet lehet még az általános levertség, gyengeség, tüsszögés, égő érzés a torokban, az orrban, és a fülfájás is. A nátha magas lázzal nem jár, de hőemelkedés előfordulhat.

A nátha terjedése

A kórokozók leginkább cseppfertőzéssel – vagyis tüsszentés vagy köhögés útján – terjednek a levegőbe kerülve. De kézfogással, esetleg a beteg gyerek által érintett tárgyak (játékok, evőeszközök, kilincsek) közös használatával is tovább adhatóak.

Kezelés

A nátha az egészséges gyermekek számára (újszülöttek kivételével) nem jelent komoly veszélyt. A betegség általában 4-10 napig tart, és különösebb kezelés nélkül, magától is elmúlik. Így nátha miatt az esetek zömében nem szükséges orvoshoz fordulni, azonban szövődmények fellépése esetén mindenképpen keressük fel a kezelőorvost. A tünetek enyhíthetők, mellyel sokat segíthetünk gyermekünknek:

–     A nátha vírus okozta légúti megbetegedés, így az antibiotikumok, (amelyek baktériumok ellen hatnak) ebben az esetben nem használnak.

–     Megbetegedés esetén ne küldjük a gyereket iskolába, óvodába.

–     Gondoskodjunk róla, hogy gyermekünk megfelelő mennyiségű folyadékot igyon, és párásítsuk a szoba levegőjét.

–     Hasznos lehet különböző illóolajok (eukaliptusz, mentol, kámfor) inhalálása is.

–     Kisgyerekeknél orrszívóval megpróbálhatjuk a váladék eltávolítását, az infralámpa használata pedig segíthet felszakítani az orr- és orr-melléküregekben lerakódott váladékot.

–     Kisgyerekeknek soha se adjunk felnőtteknek szánt készítményeket.

Ha szükséges, használjunk vény nélkül kapható, gyerekek számára fejlesztett láz-és fájdalomcsillapító szuszpenziót, például a Nurofent.  A szuszpenzió hatékonyan csillapítja az enyhe- és mérsékelt fájdalmat olyan esetekben, mint a meghűlés és influenzaszerű tünetek, torokfájás, fogzási fájdalom, fül-, fejfájás, zúzódások, rándulások.  Mindemellett a fertőző betegségek és a védőoltások következtében kialakult lázat is csökkenti.

Elengedhetetlen, hogy mindig figyelmesen olvassuk el a gyógyszerhez mellékelt tájékoztatót, és tartsuk be az adagolásra vonatkozó  útmutatást. Ne adjunk gyermekünknek 6 órán belül más ibuprofen tartalmú készítményt, és ha a láza 3 napon belül nem enyhül vagy állapota rosszabbodik, azonnal forduljunk orvoshoz!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Forrás: Twist Communication


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X