Főoldal > EGÉSZSÉG > A fogamzásgátlók 9 leggyakoribb mellékhatása

A fogamzásgátlók 9 leggyakoribb mellékhatása

antibébi tablettafogamzásgátlógyógyszermellékhatástablettaterhesség
0

Írta:

A fogamzásgátló tabletták a leggyakoribb, nagy biztonságú fogamzásgátló eszközök, ugyanakkor lehetnek bizonyos ellenjavallataik és mellékhatásaik.

Nem csak fogamzásgátlásra alkalmas

A fogamzásgátló tablettáknak két típusa van. A kombinált tabletták szintetikus ösztrogén és progeszteron hormonokat tartalmaznak, míg az úgynevezett minipill készítmények progesztin hormont. Éppen a hormontartalom az, amely alkalmassá teszi ezeket a készítményeket arra, hogy a fogamzás gátlásán kívül más problémákat is orvosoljanak, mint például a rendszertelen menstruáció, az erős vérzés, egyes bőrproblémák és bizonyos esetekben az endometriózis. Ugyanakkor természetesen a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére nem alkalmasak.

A 9 leggyakoribb mellékhatás

A tablettáknak ugyanakkor – mint bármelyik más gyógyászati készítménynek – lehetnek mellékhatásai is. Íme, a leggyakoribbak:

1. Közti vérzés: A szabályos vérzések közti időszakban jelentkező pecsételő vérzés a nők közel felénél jelentkezhet, főként a tabletta szedésének első három hónapjában. Ha azonban komoly vérzés jelentkezik vagy 5 napnál hosszabban pecsétel, mindenképpen konzultálni kell a nőgyógyásszal.

2. Hányinger: Jellemzően ez is csak rövid ideig tartó panasz lehet, amire megoldást jelenthet, ha evés után vagy lefekvés előtt vesszük be a tablettát.

3. Mellérzékenység: Előfordulhat, hogy a tabletta szedésével a mell érzékenyebbé válik, amelyen esetleg segíthet egy jobban tartó melltartó és a koffein-, valamint a sóbevitel csökkentése. Ha fájdalom vagy más tünet is jelentkezik, szükséges az orvosi kontroll.

fogamzasgatlo2.jpg ()

4. Súlygyarapodás: Bár kutatások nem támasztják alá, néhány nő mégis kis mértékű hízást tapasztal a tabletta szedése során – főként csípő és mell tájon.

5. Hangulatingadozás: Különösen azoknak érdemes körültekintően fogamzásgátló módszert választani, akik már szenvedtek depressziótól. A tabletta szedése ugyanis kihathat a hangulatra, így ha tartós7. Csökkenő libidó: an jelentkezik a szorongás, mindenképpen beszéljünk erről orvossal. 

6. Kimaradó menzesz: Előfordulhat, hogy a tabletta szedésének szünetében sem jelentkezik vérzés. Ezt számos faktor befolyásolhatja, mint a stressz, nagyobb változások az életritmusban vagy betegségek. Ilyen esetben ajánlatos terhességi tesztet végeztetni. Jellemzően csak átmeneti jelenségről van szó, a hormonrendszer változása miatt.

8. Vaginális diszkomfort: A tabletta szedése okozhatja a nedvesedés hiányát, illetve annak erősödését is. Ha nem múló jelenségről van szó, érdemes ellenőriztetni, nem fertőzés okozza-e a tünetet.

9.  Kényelmetlenebb kontaktlencse viselés: Mivel lehet összefüggés a kontaktlencse viselése és a fogamzásgátlók közt, ezért bármilyen változással fel kell keresni a szemészt és a nőgyógyászt.

– A mellékhatások és az ellenjavallatok figyelembevétele rendkívül fontos a megfelelő fogamzásgátlási módszer megtalálásához, így elengedhetetlen a megelőző és a rendszeres szakorvosi kontroll – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa. – Mindent figyelembe véve előfordulhat, hogy nem is ajánlatos hormonális megoldást választani, illetve ennek alkalmazását fel kell függeszteni. A legfontosabb azonban, hogy bármilyen szokatlan vagy zavaró tünet esetén mihamarabb forduljunk orvoshoz!

Forrás: www.oxygennogyogyaszat.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X