Főoldal > EGÉSZSÉG > Szabadulj meg a stressztől ezekkel a gyógynövényekkel!

Szabadulj meg a stressztől ezekkel a gyógynövényekkel!

betegségegészséggyógynövénygyógyulásnyugalomstressz
0

Írta:

A stressz szinte elmaradhatatlan részét képezi a mai ember életének. Stresszes helyzetek több ezer évvel ezelőtt is léteztek, ez nem újkeletű dolog.

Ám ahelyett, hogy ez a részben természetes “helyzet”, azaz a stresszes állapot csupán minimális részét képezné az életünknek, sajnos ma  már a túlhajszolt életmód miatt alakul ki, s nem is ritka, hogy különböző betegségek kialakulásának okozójának tekinthetjük, mivel hosszabb időn át áll fenn.

A stressz sok embernek okoz problémát, ennek ellenére nem betegségnek, hanem az élet elmaradhatatlan velejárójának tekintik. Őseink a vadállatok vagy az ellenséges emberek támadásainak voltak kitéve, mely helyzetekre az emberi test hormonok elválasztásával válaszolt. A modern stressz viszont alapjában véve különbözik a múltbelitől, a szervezet reakciója.

A stressz leküzdésében elsősorban az idegerősítő gyógynövények vannak segítségedre. Az úgynevezett feszültségoldó gyógynövények olyan nyugalmat idéznek elő, mint amikor a szervezeted természetesen nyugszik meg, és kellemesen érzed magad. Csakhogy ezek a szerek idővel depressziót váltanak ki, vagyis tulajdonképpen azt okozzák, ami ellen alkalmaztad őket.

A gyógynövények ugyanakkor nem okoznak függőséget. Az idegerősítők és illatuk megemeli a küszöböt a stressz negatív hatásai előtt, melynek köszönhetően jobban bírjuk a megterhelést, vagyis mi fogunk uralkodni a problémán, amely azelőtt nyugtalanságot, feszültséget váltott ki bennünk.

stressznoveny.jpg ()

Idegerősítő gyógynövények

•    Citromfű: A többi gyógyteától eltérően a citromfűtea minél gyengébb, annál hatásosabb. Csökkenti a feszültséget, természetes módon oldja a kellemetlen érzéseket, fejfájást, nyugtalanságot, és elfeledteti a nap kellemetlen pillanatait anélkül, hogy függőség jönne létre. Így hat az illóolaja is, ami nagyon kellemes illatú, és már a kis üvegcsében levő citromfű-illóolaj szagolgatása is nyugtató hatású.

•    Rozmaring: Akinek alacsony a vérnyomása, annak a citromfű és rozmaringlevél tea ideális, mert a rozmaring fokozza a citromfű idegerősítő tulajdonságát, és normalizálja az alacsony vérnyomást. A rozmaringteát helyettesítheti 2-3 csepp rozmaring-illóolaj is, melyet belecseppentünk az ivóvízbe, ha alacsony vérnyomás gyötör bennünket. Ám az illóolajat belsőleg csak egy-két napig szabad alkalmazni. Külsőleg is – belélegezve vagy az illólámpába csepegtetve – csodákat művel.

•    Orbáncfű és más idegerősítők: Magas vérnyomás esetén a citromfüvet orbáncfűvel kell kombinálni, mert az orbáncfű segít az idegeket olyankor megnyugtatni, amikor depressziósak vagyunk, gyomorfekély kerülget bennünket, vagy felszökik a vérnyomásunk.
A citromfű nyugtat, erősíti az idegeket, az orbáncfű depresszió esetén hatásos, a többi gyógynövény pedig növeli az idegerősítő hatást úgy, hogy a feszültségben szenvedő ember újból visszanyeri lelki nyugalmát.

A stressz oldására számos lehetőség létezik, természetesen ezek nem oldják meg a problémákat, de sokat segíthetnek. A masszázstól a rendszeres sportoláson keresztül a gyógynövények alkalmazásáig sok megoldással érdemes próbálkoznod.

Németh Sándor

oktatási referens, táplálék-kiegészítő szakértő, BioTechUSA


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X