A méhpempőt a lárvák és a méhkirálynő ellátására termelik a dolgozó méhek, ezért tele van értékes tápanyagokkal.
Jótékony hatásai már régebb óta ismertek, de a szárított kapszulás változat még csak mostanában kezd elterjedni. Előnye, hogy könnyebben fogyasztható, az íze is kellemes (a sima méhpempőé inkább savas), viszont a szárítás során a tápanyagtartalmából is veszít. A szárított méhpempőt (ami leginkább az instant jegesteára emlékeztet külsejében) viszont nyugodtan fogyaszthatod nagyobb mennyiségben, így gyakorlatilag ugyanúgy érvényesülnek a pozitív hatásai.
Na de mik is ezek?
– Energiaturbó: a méhpempő szupertermészetes energiaforrás. A benne lévő szénhidrát, fehérje és B-vitaminok kombinációja remekül jön, ha éppen lestrapáltnak érzed magad.
– Gyulladáscsökkentő: mivel a méhpempőben rengeteg az antioxidáns, így segít leküzdeni a szervezetedben lévő gyulladásokat.
– Jótékonyan hat az emésztésre: a benne lévő enzimek megkönnyítik és felgyorsítják az emésztést, így méregtelenítő hatása is van.
– Immuntuning: az antioxidánsok mellett nagy arányban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, ezért erősíti a szervezeted saját védekező képességét.
– Növeli a termékenységet: a méhpempő ugyan nem tartalmaz hormonokat, de stimulálja azok működését és termelődését, így (ha babát tervezel) elősegíti a megtermékenyítést.
– Javítja a keringési rendszert: a rutin nevű bioflavonoid is megtalálható benne, ami erősíti az érfalakat, vénákat, javítja a keringési problémákat, és helyrebillenti a koleszterinszintet.
Hogyan fogyaszd?
– A szárított darálékot szórhatod a müzlid, zabkásád tetejére is. De a kedvenc smoothie-dat vagy fehérje turmixodat is feltuningolhatod vele. Napi 2-3 evőkanállal nyugodtan ehetsz belőle.
– A krémes méhpempőből ezzel szemben csupán 1-2 gramm az ajánlott napi adag, amit lehetőleg reggel éhgyomorra fogyassz el. Magában nem túl finom, ezért nyugodtan keverheted egy kis biomézzel.
– Szárított és friss változatban is kúraszerűen ajánlott a méhpempő fogyasztása. Általában 1-2 hónapig érdemes folyamatosan enni, utána pár hét szünet következzen.