Az étrend nagy szerepet játszik az egészségi állapot alakulásában.
Egy új tanulmány megerősítette, hogy a nem megfelelő táplálkozás növeli az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint a demencia vagy a cukorbetegség – adta hírül a Fox News.
A tanulmány keretében 90, idősebb felnőtt táplálkozási szokását és egészségügyi állapotát figyelték meg 9 hónapon keresztül. Megállapították, hogy a szervezetben lévő AGE, az úgynevezett glikációs végtermékek növelik a demencia kialakulásának kockázatát, egyben gyorsítják az öregedést.
A szakemberek úgy vélik, hogy az AGE vegyületek – amelyek a gabonából készült termékekben találhatók – blokkolják a vérben található olyan enzimeket, amelyek számos funkciót látnak el a szervezetben, beleértve az agy, az immunrendszer és a hormonok működését. Az említett, SIRT1 nevű enzim, ami a szervezet természetes védekező funkcióját látja el, egyébként alacsony azoknál, akik agyi betegségben, vagy anyagcsere-zavarban szenvednek.
AGE vegyület nagy mennyiségben található a húsokban, a magas zsír-és cukortartalmú ételekben. A megfelelő étrenddel azonban mind az agyi betegségeket, mind a cukorbetegséget meg lehet előzni.
Forrás: OrientPress Hírügynökség