Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért érdemes korán kelni

Ezért érdemes korán kelni

alvásébredésfelkeléskoránlusta
0

Írta:

Holnap reggel már kelj korán, megéri!

Ki ne ismerné azt az érzést, amelyet a csörgő vekker hangja vált ki az emberből. Van, aki egyből kipattan az ágyból, és elfogadja, hogy a nap bizony máris elkezdődött, mások addig nyomják a szundit, amíg nem szégyellik. Az előbbi csoport tagjai mostantól nemcsak akaraterejükre lehetnek büszkék, hanem egészségüket is biztonságban tudhatják, ugyanis brit kutatók szerint a korán kelők sokkal egészségesebbek, és a napot is könnyebben vészelik át.

A kutatásban 1068 felnőttet kérdeztek arról, hogy ébredés után miként alakul a napjuk, könnyen vagy nehezen veszik-e az akadályokat, és milyen az általános közérzetük napközben.

A válaszokból kiderült, hogy azok, akik 7 óráig kibújnak az ágyból, hamarabb készülnek el, korábban teszik le a gyerekeket az iskolánál, és az irodában is általában ők az elsők. A lustább emberek – ők 9 óra tájban kelnek – stresszesebbek a nap folyamán, könnyebben lesznek depressziósak, és nagyobb eséllyel szednek fel plusz kilókat.

koran2.jpg ()

Korai kelés = Gördülékeny nap

„Vannak reggeli és vannak éjszakai emberek. Előbbiek általában egészségesebbek, boldogabbak és alacsonyabb a testtömeg indexük.” – magyarázta Dr. Joerg Huber, a Roehampton Egyetem professzora, aki szerint a 7 előtt ébredők azért teljesítik könnyebben és jobban a napi teendőket, mert azáltal, hogy ilyen korán kelnek fel, jut idejük mindenre, és így könnyebben igazítják napjukat a modern élet gyors ritmusához. „A korán kelők talán könnyebben alkalmazkodtak az iparosodott világhoz, mint későn kelő társaik.” Ha nagyon borzasztóan hangzik, hogy hirtelen 1-2 órával megkurtítsd alvásidődet, íme egy jó tipp: elég, ha csupán 10 perccel állítod előbbre az ébresztőt, ezt azonban minden másnap ismételd meg, így szépen lassan elérheted a 7 órai kelést, és a szervezetedet sem éri sokkhatás.

Természetesen annak is vannak előnyei, ha valaki ugyan később kászálódik ki az ágyból, de este sokáig bír éber maradni, hiszen számos olyan munka van, amely akár éjszakába is nyúlhat. Amikor pedig elérkezik a hétvége, a különbségek kiegyenlítődnek, ugyanis ilyenkor mind a korán kelők mind pedig a lustálkodók engedélyeznek maguknak plusz egy óra alvást. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X