Főoldal > EGÉSZSÉG > Így akadályozd meg, hogy megromoljanak az ételeid!

Így akadályozd meg, hogy megromoljanak az ételeid!

betegségélelmiszerételekhűtőromlás
0

Írta:

Hiába töltöd fel az őstermelői piacról friss zöldségekkel és gyümölcsökkel a háztartásod, ha három nap múlva minden megromlik. Egyszerű trükkökkel azonban megakadályozhatod ezt a felesleges veszteséget, lesd el az alábbi megoldásokat!

 

Vásárolj hőmérőt a hűtőbe!

Az élelmiszereket 2 és 4 fok között kell tárolni, hogy igazán frissek maradjanak. A legtöbb hűtőben csak tárcsával tudod beállítani a hőfokot, a „hideg” és a „hidegebb” megnevezés viszont hűtőszekrényenként mást és mást takar. Ha nem hőfok kijelzős a frigód, akkor feltétlenül szerezz be egy hűtőbe való hőmérőt, amelyet rátehetsz kívülről a falára, vagy belülre, az egyik polcra.

Címkézd fel!

Sokszor nem tudjuk, hogy egy-egy étel mióta van felnyitva a hűtőnkben, meddig tudjuk még tárolni. A legegyszerűbb módja, hogy nyomon kövesd az ételek romlandóságát, hogy ha ráragasztasz egy címkét, amelyen szerepel, mikor bontottad fel az adott élelmiszert.

romlas2.jpg ()Rendezd a hűtőd a tetejétől az aljáig!

Ne raktározd az élelmiszereket a hűtő tetején, mert az túlságosan meleg hely nekik. Tartsd a húst a legalsó polcon, mert ott a leghidegebb a hőmérséklet. Tartsd a tejet olyan alacsonyan, amennyire csak lehet, de ne az ajtajában! Kevesen tudják, de a hűtők ajtaja nem elég hideg hely a romlandó élelmiszereknek. Tartsd az almákat az alsó zöldség-gyümölcs rekeszben, csakis önmagukban, mivel természetes gázt, etilént bocsátanak ki magukból, amely fonnyasztja vagy rohasztja a többi ételt. A többi gyümölcsöt és zöldséget tarthatod együtt a másik rekeszben, a leveles zöldségeknek ez különösen jó, mert a többiek párájukkal gondoskodnak arról, hogy ne veszítsék el a nedvességüket.

Fagyaszd le az ételeket!

Nehéz felhasználni az összes maradékot egy-egy nagyobb ebéd vagy vacsora után, de ha jól tárolod őket, a főtt ételek, a különböző tálak és mártások 4 napig is elállhatnak. A húsok és a hideg ételek, mint a saláták, gyorsan romlanak, maximum 3 napig tarthatók el. Ha előre tudod, hogy addig nem fogyasztod el őket, inkább fagyaszd le!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X