Főoldal > EGÉSZSÉG > Mindennapi függőségek – így szabadulj meg tőlük

Mindennapi függőségek – így szabadulj meg tőlük

dohányzásfüggőségkoffeinleszokásorrsprayrágógumirossz szokás
0

Írta:

Sokszor nem is vesszük észre, mennyire függővé válunk apró dolgoktól. Megpróbálunk segíteni neked a leszokásban.

 

Orrspray-függőség

Hogy jön létre a függőség?
Elég egy laza nátha, és egy kis orrfolyás. Vagy ha esténként romantikus regényeken pityeregsz és eldugul az orrod. A nyugodt alváshoz elég két spriccentés az orrlyukakba, és már kapcsolhatod is le a villanyt. Ha már több hete ott áll az orrspray az éjjeli szekrényeden, akkor lépned kell, hiszen a dobozában található betegtájékoztatón is feltüntetik, ne használd öt napnál tovább folyamatosan, mert az orrnyálkahártya krónikus duzzadásához vezethet.

Mi történik a szervezetben?
Az orrspray összetevői összehúzzák az orrnyálkahártyában található ereket. Így végre szabadon lehet lélegezni. Ugyanakkor folyamatos használat után, néhány napon belül akár nem kívánt reakciók is megjelenhetnek. Az orrnyálkahártya olyan erősen megduzzadhat, hogy a légutakat is blokkolhatja egy idő után.

Hogyan lehet leszokni?
Próbálj ki lágyabb összetételű orrspay-ket: tengeri sóval készült, vagy homeopátiás termékeket. Az „egy lyukas” módszer is segíthet. A spray-t egy ideig csak az egyik orrnyílásodba spriccelj, addig a másik pihen, és szép lassan elválasztódik a „kábítószertől”.

Koffein-függőség

Hogy jön létre a függőség?
Jól teljesíteni a munkában és otthon is… Mi sem egyszerűbb az állandó fittségnél és tettrekészségnél, ha van a közelben kávé vagy kóla automata. Évente átlagosan 120 liter kávét és 50 liter kólát fogyasztunk egy friss felmérés szerint. Tényleg szükségünk van ennyi koffeinre, csak azért, mert élénkít, és karakteres az íze?

Mi történik a szervezetben?
A koffein stimulálja a központi idegrendszert. Emelkedik a pulzus és a vérnyomás, javul a koncentráló képesség, feldobottabb lesz az ember hangulata. Túlzott koffeinfogyasztás esetén előfordulhat szívdobogás, hányinger és álmatlanság is.

Hogyan lehet leszokni?
Keresni kell egy másik napi szertartást az eddigi kávézás/kólázás helyett. A reggeli fáradtság ellen a legjobb ébresztő pár perc torna nyitott ablaknál. Ha mégis szükséged van koffeinre, igyál egy csésze fekete vagy zöld teát. Igaz, hogy kevésbé erős, mint a kávé, de lassabban is bomlik le a szervezetből, így tovább tart a hatása. A kólarajongók pedig választhatnak ízesített vizet, ami sokkal egészségesebb, mint a cukorral édesített, szénsavas koffeinbomba.

szokas2.jpg ()

Rágógumi-függőség

Hogy jön létre a függőség?
A féktelen rágási vágy sokszor azért kap el, mert helyettesít bizonyos tevékenységeket: például az étkezést, vagy a dohányzás abbahagyása után a cigizést. Az állandó rágózást kiválthatja a stressz vagy akár az unalom is.

Mi történik a szervezetben?
A rágás alapvetően nyugtat – gondoljunk csak arra, hogy a kisbabák is milyen boldogan csócsálják a kis öklüket. A rágással a szervezet azt az információt kapja, hogy tápanyag érkezik a testbe, és ettől nyugalmi állapotba kerül. Ugyanakkor, ha édes rágógumit forgatsz a szádban, az ronthatja a fogaidat.

Hogyan lehet leszokni?
Próbálj ki különböző stresszoldó relaxációs technikákat! Ha rád jön a rághatnék, akkor inkább egyél egy almát, és utána próbáld ellazítani az állkapcsodat. Pár nap múlva már nem fog hiányozni a rágó!

Ajakbalzsam-függőség

Hogy jön létre a függőség?
Az ajak különösen érzékeny testrész. A hideg, a szél, a nap nem kíméli, így fontos, hogy védőrétegként kenjünk rá egy kis balzsamot. Azonban ez mindennapi mozdulat sokszor mániává is válhat, úgy, hogy szinte észre sem veszed. Ha óránként nyúlsz a táskádba ajakbalzsamért, és háromhetente kell újat vásárolnod, akkor függővé váltál!

Mi történik a szervezetben?
A balzsam zsíros réteget képez az ajakon és meggátolja, hogy a káros környezeti elemek közvetlenül hassanak a bőrre. Sima, puha érzetet vált ki a szájon, és előfordulhat, hogy valaki annyira hozzászokik ehhez az érzéshez, hogy a természetes ajkát is folyamatosan száraznak érzi. Mivel ez a testrészünk igen érzékeny felület, próbáld természetes összetevőjű termékekkel ápolni.

Hogyan lehet leszokni?
Az állandó balzsamozás nem káros. Ugyanakkor meg lehet tanulni elviselni, hogy nincs folyamatosan több milliméter vastag kence a szádon. Ha hajlamos vagy arra, hogy hamar kiszárad a szád, ápold otthon túros-mézes pakolással. Ennél természetesebb gyógyír nincs, ráadásul finom is, ha lenyalogatod a kezelés után.

Szemcsepp-függőség

Hogy jön létre a függőség?
A szem könnyen irritálódik. Különösen, ha klímás irodában csücsülsz egész nap a számítógépet nézve, vagy füstös kiskocsmákban üldögélsz a haverokkal esténként. A vörös, kiszáradt szem nem szexi, ezért elő a “mesterséges könnyekkel”! Észre sem veszed, hogy egy nap hányszor cseppentesz a szemedbe, csak azért, hogy újra igéző szemekkel nézhess a nagyvilágba.

Mi történik a szervezetben?
A műkönny filmet képez a szem felszínén, hogy ne száradjon ki. Összehúzza a szemben található hajszálereket, így megszűnik a vörösség és szárazság. Ugyanakkor 5-7 nap folyamatos használat esetén, akárcsak az orrspray esetében, a szervezet hozzászokhat a szemcsepphez, és még hamarabb szárad ki, ha nem kapja meg a várva-várt műkönnyet.

Hogyan lehet leszokni?
Először is tisztázni kell, mi okozza a szemszárazságot, illetve vörösséget. Gyakran elég, ha a munka közben óránként felállsz a gép mellől, szellőztetsz egy kicsit, és megiszol naponta legalább három liter folyadékot. Ha nem múlnak el a tünetek, keress fel egy szakorvost, mert előfordulhat, hogy hormonális változások állnak a tünetek hátterében.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X