Főoldal > DIÉTA > Rágj okosan, fogyj gyorsabban!

Rágj okosan, fogyj gyorsabban!

diétaételétkezésfalatfogyásrágástestsúly
0

Írta:

Itt egy egyszerű és nagyszerű fogyasztó technika!

A gyötrő vágy, mely szerint megszabadulnánk pár nemkívánatos kilótól, a legtöbbünk fejében folyamatosan megvan. Viszont a diéta alatt bizonyára neked is valami kis rágcsálni való minden második gondolatod. Az amerikaiak közel 20 millió dollárt költenek évente a fogyási céljaikra – állítja egy nemrégiben megjelent tanulmány. A tanulmány azonban azt állítja, egy elképesztően hatásos és teljesen ingyenes technika hozzásegít a súlyvesztéshez, ami szinte nevetségesen egyszerű, mégsem figyelt oda eddig rá senki. Ez lehet a diétázók legjobb barátja.

A tanulmány dióhéjban: 30 férfit vizsgáltak (16 sovány és 14 túlsúlyos). Megkérték őket, hogy 12 órán keresztül ne egyenek semmit, majd mind a két csoport azonos mennyiségű és minőségű ételt kapott. A túlsúlyos emberek sokkal gyorsabban ettek és sokkal kevesebbet rágtak. De az igazán érdekes rész csak most következik. Arra kérték az alanyokat az első fordulóban, hogy 15-ször rágják meg az ételt, mielőtt lenyelnék. Majd a második fordulóban azt kérték, 40-szer rágjanak. A férfiak, testalkatuktól teljesen függetlenül, 11,9%-kal kevesebbet ettek a 40 rágásos megoldással, mint a 15-össel.

Beautiful woman chewing green apple. Young girl holding fresh fruit. Model isolated on white background. Motivation for diet and healthy lifestyle. Positive person with happy facial expression., Image: 143472623, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Van két tippünk, hogy hogyan használd ki a tanulmányban írtakat.

Lassíts!

Ha a családi, baráti vacsoránál te eszed meg a leggyorsabban az ételed, lassíts! Segíthet, ha minden egyes falat után leteszed a villát a tányérra, iszol egy korty vizet és csak ez után folytatod az étkezést. Egyszerre kis adagot szúrj a villára, akkor az étkezés tovább tart, te pedig jóllakottabbnak érzed majd magad. Egy örök igazság: kapcsold ki a TV-t, számítógépet, de még az okostelefonod se nyomkodd! Ha ugyanis eltereled a figyelmed az evésről azzal, hogy mást csinálsz közben, az agyad csak későn érzékeli jelet, hogy „elég, jól laktam”. Körülbelül 20 perc telik el egy-egy falat után, mire a gyomrod úgy érzi, tele van, tehát bár ellentmondásosnak tűnik: minél tovább tart az étkezés, annál nagyobb az esélyed arra, hogy nem eszed túl magad.

Rágj!

Ha szeretnél 12%-kal kevesebb kalóriát bevinni, rágódj egy kicsit a falatokon, mondjuk 40-et. A legbiztosabb mód, ha számolod. Nem kell örökké csinálnod, de eleinte muszáj emlékeztetned az agyadat arra, hogy éppen eszel. Ha ezt a 40 rágást soknak tartod, emlékeztesd magad rá, hogy az emésztés már a szájban megkezdődik. Sőt, megkönnyíted az emésztőrendszered dolgát azzal, hogy tisztességesen megrágod a falatokat, így kevésbé valószínű, hogy puffadni fogsz étkezés után. A tápanyagok hatékonyabban szívódnak fel és még az étel ízét is tovább élvezheted. Csak nyerni lehet ezzel a technikával, nem gondolod?

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X