Főoldal > DIÉTA > Segítheti a fogyást a csokitorta

Segítheti a fogyást a csokitorta

csokitortadiétafogyásfogyókúragasztrotorta
0

Írta: and

Régóta ismert, ám annál inkább méltatlanul feledésbe merült a „reggelizz úgy, mint egy király” kezdetű mondás. Pedig ezt a tényt már tanulmány is alátámasztja. Lehet, hogy akármennyire is hihetetlenül hangzik, ideje lenne kipróbálnunk ezt a régi-új módszert.

 

Nem mindegy mikor, mit és mennyit

Azt már tudjuk, hogy vannak olyan szénhidrátjaink, melyek kifejezetten segítik a fogyást, de az is egészen egészen biztos, hogy eddig nem soroltuk ide például a csokitortát. És lehet, hogy rosszul tettük. Egy korábbi tel-avivi egyetemen végzett kutatás során kiderült ugyanis, hogy akik reggelire jó adag, ütős édességet ettek, nemhogy híztak, de még fogytak is. A szakemberek 32 héten át vették górcső alá a diétáját azoknak a klinikailag elhízottnak számító önkénteseknek, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoportnak édességen alapuló reggelit kellett fogyasztania, míg a másiknak nem tartalmazott semmi édeset az első főétkezés. Közben persze mindkét csoportnak olyan volt diétája, hogy egy nap alatt pont ugyanannyi kalória legyen benne: a nőknek 1400, a férfiaknak 1600.  Egyedül a reggeli volt az, ahol az egyik csoport 600, a másik 300 kalóriát kapott. Így aztán az alanyok egyik része édességet – akár csokitortát is kaphatott a reggelijéhez, ám a másik felük nem. S bár a fogyókúra felénél még fej-fej mellett haladt a két társaság, az első 15 kiló leadását követően megváltozott a helyzet. A kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál, akiknél kimaradt a reggeli édesség, elkezdtek a kilók felkúszni, míg végül átlagosan 10 kilót híztak a félidőhöz képest. Az édességevők csoportja viszont tovább fogyott és a diéta végére újabb 7 kilót adott le. Ennek oka a kutatók szerint az lehet, hogy a reggel a legjobb időszak arra, hogy édességet fogyasszunk. Így ugyanis a napi természetes mozgás során lehetőségünk van ledolgozni a kalóriákat, ugyanakkor a kalóriadús reggeli kellő energiát biztosít teendőink elvégzésére.

csoki2.jpg ()A csoki áldásos hatásai

Azt is több tanulmány bizonyítja, hogy a mértékletes csokoládéfogyasztás kifejezetten előnyös, hiszen például segít a szívelégtelenségben szenvedőknek azzal, hogy rugalmasabbá teszi az érrendszert.  Ám ezen túlmenően mára már az is nyilvánvaló tény, hogy a csokoládé olyan összetevőket is tartalmaz a magas kalóriatartalma ellenére , amelyek inkább a súlyvesztésnek, mintsem a zsírszintézisnek kedveznek. Ezt egy 1000 ember bevonásával zajlott vizsgálattal támasztják alá. Ennek során kiderült, hogy a hetente több alkalommal csokoládét fogyasztók átlagosan vékonyabbak voltak és a testtömegindexük (BMI) is alacsonyabb volt, mint azoknak, akik csak alkalmanként engedtek a csábításnak. A tanulmány kiderítette azt is, hogy a csokoládéfogyasztás jótékony hatása nem feltétlenül a mennyiségen, hanem a rendszerességen múlik. Ugyanis nem csupán a bevitt kalóriák mennyisége, hanem az összetétele is jelentősen befolyásolja, hogy az végül milyen hatással lesz az ember súlyára.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X