Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés, amit mindenképp tegyél fel nőgyógyászodnak

5 kérdés, amit mindenképp tegyél fel nőgyógyászodnak

fájdalomfolyásnőgyógyászpanaszvérzés
0

Írta:

A vizsgálatra tekinthetsz úgy, mint szükséges kellemetlenségre, vagy inkább, mint lehetőségre, hogy feltegyél néhány hasznos kérdést az orvosodnak. Bármilyen indokkal is mész hozzá, ha felmerültek benned a következő kérdések, tedd fel őket bátran!

1. Mi az a pattanásszerű valami?

Rengeteg nő érez valamilyen fajta dudorkát a vagina környékén, melynek számos oka lehet. Lehet akár herpesz, megnövekedett nyirokcsomó vagy csak egy benőtt szőrszál, amit még tükörből sem láthatsz megfelelően, de az orvos nagyon jó látja.

2. Mitől van folyásom?

Ha egy kicsit is észlelsz, ne habozz rákérdezni! Számos oka lehet a váladékozásnak, például gonorrhea, chlamydia, thrichomonas fertőzés, bakteriális hüvelyfertőzés, gomba vagy más baci. A doki helyben tud végezni egy gyorstesztet, amiből kiderülhet akár az is, hogy ez csak a normális folyás, ami ovulációkor keletkezik, és a hormonjaid idézik elő, de az is lehet, hogy valami komolyabb problémát csíptek el, amit időben el lehet kezdeni kezelni.

3. Mi lehet az a dudor?

Éreztél vagy láttál már valamiféle dudort a hüvelyedben? Ezek leggyakrabban a szövetek süllyedése, ami többféle lehet, bár ha a medencetájéki izomzat meggyengül, az vezethet végbél- vagy hólyagsérvhez. Könnyebb esetben elég csak az izomzat erősítése Kriston-tornával, rosszabb esetben pedig egy egyszerű sebészeti beavatkozáson kell átesni.

nogy2.jpg ()

4. Miért fáj?

Előfordulhat, hogy fájdalmat érzel közösüléskor, vagy akár a tampon felhelyezésekor. Ennek oka lehet a nem megfelelő váladékképződés, hormonváltozás, vagy olyan sérülés, mely létrejöhetett szüléskor vagy erőteljesebb közösüléskor. Még ha csak kicsit is fáj, feltétlen jelezd az orvosnak!

5. Mitől vannak vércseppek?

Sok nő tapasztal csepegő vérzést ovulációkor vagy a ciklus elején, ami általában természetes. Azonban ha ez  gyakoribbá válik, több lesz, vagy esetleg pont szex után tapasztalod, akkor mindenképp menj orvoshoz, mert ezek a jelei a hüvelypolipnak.
A másik gyakori eshetőség a hormonális elváltozás. Nem kell félni, egyszerű ultrahang vagy vérvétel azonnal kideríti az okot.

Sose félj kérdezni a nőgyógyászodtól és átesni némi kellemetlenségen, mert így idejében megkímélheted magad az esetleges visszafordíthatatlan következményektől is!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X