Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 tipp, hogy elkerüld a szemüveget

8 tipp, hogy elkerüld a szemüveget

látásszemszemüveg
0

Írta:

Ha nincs szemüveged, tippjeinkkel el is kerülheted az okulárét, ha már van, akkor pedig szinten tarthatod az állapotot.

 

1. Torna

Ha egész nap a monitor előtt ülsz, figyelj arra, hogy időről-időre (kb. 10 percenként) megtornásztasd kicsit a szemizmaidat. Nézz ki az ablakon a távolba, vagy „számold meg” a szemeddel a szoba sarkait, lényeg, hogy mozgasd a szemed!

2. A fény fontossága 

Ha mesterséges fényforrás mellett dolgozol, ügyelj arra, hogy a lámpa égője minél természetesebb fényt adjon.  A félhomály vagy a túl mesterséges világítás túlzottan igénybe veszi a szemet.

3. Egészséges pislogás

Ha túl sokáig meredsz egy pontra (monitor/iratok olvasása stb.) könnyen kiszáradhat a szemed. Ezért ügyelj arra, hogy pislogj eleget. A pislogás biztosítja, hogy az újonnan termelődött könny szétterülhessen a szemfelszínen, és szemünk ezáltal egész nap kellően nedves maradjon. A pislogás abban is segít, hogy eltávolíthassuk szemünkből az irritáló anyagokat: azon kívül, hogy képes megszüntetni a szembe került szennyezések által kiváltott kellemetlen érzést, a kórokozóktól is segít megvédeni szemünket.

4. Szemnyugtatás

A legegyszerűbb gyakorlat, ami a fáradt szemeket megnyugtatja, ha a két tenyeredet ráhelyezed a csukott szemedre, és relaxálsz 2-3 percig. Garantáltan csodákat tesz a fáradt szemekkel!

szemuv2.jpg ()

5. Semmi sem jobb a friss levegőnél

A légkondicionáló és a cigarettafüst a szemek nagy ellenségei. Ha teheted, inkább szellőztesd ki az irodát, vagy a szobát, minthogy klímát használj. Az esti buliknál pedig kerüld a füstös helyeket, mert másnap a büntetésed beduzzadt, vörös szemek lesznek.

6. Állítsd be a monitort

Ha számítógéppel dolgozol, a képernyőt úgy helyezd el, hogy pontosan veled szemben legyen, körülbelül 50-70 centi távolságra tőled. A monitor közepe 10-20 centivel lejjebb legyen az egyenes előrenézés vonalához képest: így enyhén lefelé kell nézned. Ha a munka közben nyomtatott anyagot is kell olvasnod, azt a képernyőhöz minél közelebb helyezd el. Így nem kell folyton forgolódnod és a fókusztávolságot állítanod.

7. Védd a szemed!

Bizony még az őszi nap sugarai is veszélyesek lehetnek a szemnek. Óvd meg őket a káros UV sugaraktól. Szerezz be egy jó napszemüveget, lehetőleg optikusnál. A pár száz forintos, illetve a magazinok mellé csomagolt ajándék napszemüvegek lehet, hogy trendik, de sajnos nem szűrik meg a káros sugarakat.

8. Fogyassz szemvédő ételek

Ha jól összeválogatod, hogy mi kerül a tányérodra, jót teszel a szemednek is.  Egyél sok C-vitamint tartalmazó zöldséget és gyümölcsöt: pl. citrusféléket, kivit, paprikát, kelkáposztát. Legyen E-vitamin is az ételeidben: pl. búzacsíra olaj, mandula, avokádó. És ne felejtsd el az  A-vitamint sem: pl. spenót, zeller, halfélék és a máj.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X