Főoldal > EGÉSZSÉG > Boldogtalanná tesz a Facebook?

Boldogtalanná tesz a Facebook?

barátságfacebookhumáninternetkapcsolatpszichológiatudomány
0

Írta:

„A Facebook első pillantásra értékes módja a társas kapcsolatok alapvető emberi igényének kielégítésének” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Ethan Kross, a Michigani Egyetem szociálpszichológusa. „Ahelyett azonban, hogy fokozná a jó közérzetet, valójában épp ellenkező hatást gyakorol – aláássa azt.”

John Jonides, a tanulmány társszerzője szerint ez kulcsfontosságú eredmény, mert a közösségi média az emberek életére gyakorolt hatásának legmélyére hatol.

A 82 Facebook felhasználó fiatal felnőtt részvételével készült kutatásból az derült ki, hogy minél többet használták az alanyok a Facebookot egy adott időtartamon belül, annál nagyobb mértékben csökkent boldogságuk és életelégedettségük szintje. Ezzel szemben a személyes kapcsolatok idővel a résztvevők jobb közérzetét eredményezték.

Bár a kutatók nem tudták bizonyítani az összefüggést, két lehetséges magyarázatot találtak eredményeikre. Az egyik az, hogy az emberek nem használják nagyobb valószínűséggel a Facebookot, amikor rosszul érzik magukat. A másik pedig az, hogy bár az emberek nagyobb eséllyel használják a Facebookot, amikor magányosak, a magányosság és a Facebook használata egymástól függetlenül egyaránt előre jelzi a későbbi boldogságot.

A kutatás eredményei részletesen a PLoS One legfrissebb számában olvashatók.

Forrás: medipress.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X