Főoldal > EGÉSZSÉG > Így csillapítsd a köhögést házilag gyorsan!

Így csillapítsd a köhögést házilag gyorsan!

betegségegészségkurkumamegfázásnátha
0

Írta:

Egyfolytában a köhögéstől szenvedsz? Ha a válaszod igen, próbáld ki a jól bevált házi köhögéscsillapító módszereket, amik segíthetnek!

Gyömbér

Az egyik legbiztosabb és legrégebb óta alkalmazott köhögés elleni csodaszer a gyömbér. Ha felső légúti megbetegedésben szenvedsz, mindenképpen dobj a kosaradba egyet ebből a furcsa alakú növényből a bevásárlás alkalmával. Immunerősítő és gyulladásgátló hatása mellett a váladékot is igen hatékonyan oldja. Készíts belőle forró gyógyitalt úgy, hogy egy kis darab apróra vágott gyömbért forró vízzel leöntesz. Hagyd állni néhány percig, majd leszűrve adj hozzá mézet és fogyaszd el. Naponta többször is fogyaszthatod a cél érdekében. De nyersen, mézzel összekeverve is hatásos, ha megeszel belőle napi 3-4 teáskanálnyit.

Fokhagyma

A fokhagymából is igazi gyógyitalt kotyvaszthatsz, ráadásul a lehető legtermészetesebb módon. Két-három gerezd fokhagymát fokhagymanyomóval zúzz össze, csavard ki 2-3 citrom levét, keverd össze egy bögrében, majd öntsd nyakon két deci forró vízzel. Ha extra torokfertőtlenítésre vágysz, adj az italhoz pici sót és fekete borsot, majd még melegen fogyaszd el. Mivel a fokhagyma tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, természetes vírusölő hatása mellett még az immunrendszert is nagy mértékben erősíti. Ráadásul segít a letapadt váladék feloldásában, sőt még a további váladékképződést is képes megakadályozni, illetve annak mennyiségét csökkenteni.

kohog2.jpg ()

Kurkuma

Sokan nem tudják, hogy gyógynövényként is funkcionál ez a szuper fűszer, pedig a köhögés és mellkasi fájdalom tünetét igen nagy mértékben képes csökkenteni, felgyorsítva ezáltal a gyógyulás folyamatát. Segít a váladék feloldásában, ezért érdemes felírni a bevásárlólistára, ha téged is kínoz a köhögés. Egy bögrényi vízbe tegyél egy mokkáskanál kurkumát, forrald össze, majd ízesítsd mézzel, de egy kis fekete borsot is tehetsz bele extraként. Alkalmazd naponta többször, és melegen kortyolgasd el, hogy a leginkább hatásos legyen.

Inhalálás

Az inhalálás vagy gőzölés sokak gyerekkori emlékeiben derenghetnek, hiszen ez az egyik legegyszerűbb és legtermészetesebb módja annak, hogy a felgyülemlett váladékok feloldódjanak a szervezetben. Ehhez nincs másra szükséged, mint egy nagyobb tál forró vízre, amibe néhány csepp illóolajat kell csepegtetned a légutak átjárhatósága érdekében (ez lehet eukaliptusz, rozmaring, borsmenta is). Fontos, hogy ha a tál fölé hajolsz, fejedet takard le egy nagyobb méretű törölközővel, és lélegezz jó mélyeket legalább néhány percig. A hatás szinte azonnal érezhető lesz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X