Főoldal > EGÉSZSÉG > Minden, amit tudnod kell az influenzáról

Minden, amit tudnod kell az influenzáról

betegségegészséggyógyulásinfluenzajárványlázmegfázásnátha
0

Írta:

Rendre belekeveredsz a vírusokba és fogalmad sincs, hogyan kerülhetnéd el őket? Most mindent elárulunk neked az influenzáról, és arról, hogyan kerülheted el a megfertőződést.

Magát az influenza kifejezést több betegségre is használhatjuk: létezik gyomorinfluenza (amit hányás, szédülés, öklendezés, hasmenés kísér), valamint torokinfluenza (ami orrfolyással, náthával, torokfájással és köhögéssel jár) is, ami azonban könnyű összekeverni a hétköznapi náthával, megfázással.

Levegőben terjed

Nem lehet csak úgy elkapni az influenzát: a legtöbbször levegőzetlen helység, sok ember és állott levegő kell hozzá, hogy megfertőződjünk. A legveszélyeztetettebbek épp ezért a közös irodában dolgozók, az iskolások és a tömegközlekedéssel járók, akik sok emberrel találkoznak elzárt helyeken.

Általános tünetei

A 38 °C –os láz, az izomfájdalom (általános rossz közérzet és gyengeség), valamint fejfájás tartozik a legáltalánosabb tünetei közé, de a hidegrázás is gyakran előfordul, főleg gyerekeknél.

Nem minden megfázás influenza

Nehéz megkülönböztetni a kettőt egymástól, azonban jó tudni, hogy az influenza hirtelen, egyik napról a másikra alakul ki, míg a nátha és a megfázás hosszan elnyúló, közel sem olyan súlyos betegség. Míg az influenzásoknál hamar felszökik a láz, a náthások „csak” hőemelkedést, vagy alacsony lázat tapasztalnak, akiknél gyakori kísérő tünet a tüsszögés.

Az influenzaoltás nem butaság

Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik beoltatták magukat influenza ellen, 3 héttel kevesebbet hiányoztak iskolából/munkahelyről. A legjobb, ha ősz elején, szeptember-október környékén oltatjuk be magunkat, hiszen ekkor még nincs influenzajárvány, de az oltásunk is hatásos marad.

43841339 - sick woman laying in bed under wool blanket holding thermometer and tissue. ill girl caught cold flu. pills and tablets on table.

Hogyan lehet megelőzni?

Gyakori és alapos kézmosással, antibakteriális fertőtlenítőszerek alkalmazásával, levegőztetéssel; a tüsszögő- és orrfújó társaink elkerülésével. Az illemhelyiségek bejárati kilincsét érdemes papír zsebkendővel kinyitni, és antibakteriális géllel fertőtleníti a kezünk, még a kézmosás után is – ezekben a helyiségekben ugyanis csak ritkán levegőztetnek, viszont mindenki használja őket.

Természetes gyógymódok, amik segíthetnek

Az oroszok a vodkával átitatott törölközővel szokták csillapítani a lázat, mások a hideg zuhanyra és a gyógyteák (hársfa, kakukkfű, kamilla, csalán, zsálya) kortyolgatására esküsznek, de a láz- és a hőemelkedés elmúltával a kamillás arcgőz is jót szokott tenni a légutaknak.

Mivel segíthetünk még?

A 2-3 nap ágynyugalmat tartsuk be a saját egészségünk érdekében! A nedves, párás levegőt próbáljuk párologtatóval elérni, és gyakran hidratáljunk vízzel, narancslével, esetleg a sportolóknak fenntartott izotóniás italokkal is, amelyek tele vannak ásványi anyagokkal.

A gyomorinfluenzában szenvedőknek több napos diéta (sós ropi, háztartási keksz, főtt krumpli, húsleves, cukormentes ételek fogyasztása) javasolt.

Szabad-e edzeni influenzakor?

Hallgass a testedre! Semmiféleképpen ne kezdj bele erőteljes testmozgásba, hiszen a szervezetednek erőre és pihenésre van szüksége. Ahhoz, hogy hamar meggyógyulj, egyél sok vitamint és kényeztesd magad minden jóval!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X