Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 tény a petefészekrákról, amit tudnod kell

8 tény a petefészekrákról, amit tudnod kell

fogamzásgátlóhüvelynőgyógyászatovulációpetefészekpetefészekrákrák
0

Írta:

A petefészekrák az egyik legrettegettebb nőgyógyászati ráktípus, amit gyakran csak „csendes gyilkos” néven emlegetnek, mert az ezzel kapcsolatos szűrővizsgálatok eredménye gyakran nem egyértelmű, a halálozási arány viszont igen magas.

A betegek 70%-a a diagnózist követő 5 éven belül elhalálozik. Ám ha időben elkapják a betegséget, a túlélési arány 94%-os. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb tudás birtokában légy a betegséggel kapcsolatban.

1. Minden tünetről számolj be az orvosodnak

A tünetek nem mindig egyértelműek, könnyen lehetnek más betegségek tünetei is, de mindenképp számolj be az orvosodnak róluk. Az egyik leggyakoribb tünet a puffadás, medence- vagy hasi fájdalom, inkontinencia (úgy érzed, állandóan ki kell menned, fájdalmas a pisilés). Néhány nő tapasztalt kimerültséget, közösülés közben érzett fájdalmat, valamint székrekedést.

2. 40 éves kor alatt ritka

75-ből 1 nő elszenvedi a petefészekrákot az élete során, de a fiatal nőket kevésbé érinti a betegség. Egy kutatás szerint a 63 éves kor felett a legnagyobb az esélye a betegségnek.

3. Az egészséges testsúly megőrzése segít

A túlsúlyos nők (akiknek a BMI-je 30, vagy magasabb értéket mutat), nagyobb eséllyel érintettek a betegség kialakulásában, mint vékony társaik. A petefészekrák kockázata csak egy újabb érv amellett, hogy odafigyelj az étkezésedre és mozogni kezdj.

4. A családi kórtörténeted csökkentheti esélyeid

Nem csupán a petefészekrákról van szó ebben az esetben. Ha családi körben bárki is érintett volt petefészek-, mell- vagy kolorektális daganat kapcsán, a nőgyógyászodnak mindenképpen számolj be róla.

Female genital organs, with an ovarian follicle represented as an ovary., Image: 41753973, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BSIP

5. Ha 26 éves korod előtt szülsz, segíthet

Sőt, a több gyerek szülése csökkenti a betegség esélyeit. Miért? Mert az ovuláció megszakítása csökkenti a betegség kockázatát. – állítja egy tanulmány.

6. A hormonális fogamzásgátlás is jó

Furcsának tűnhet, hogy a szülés és a fogamzásgátlás is csökkenti a betegség kockázatát, de így van. A kulcs az ovuláció hiányán múlik, mégpedig azért, mert amikor tablettát szedsz vagy terhes vagy, az ovuláció ugyanúgy elmarad, ami csökkenti a betegség kockázatát.

7. Az állandó fogamzásgátlás segít

Ha már nem szeretnél több gyereket, a petevezeték elkötése csökkentheti a petefészekrák kockázatát 60%-kal, a méheltávolítás pedig a 30%-kal. Miután a petevezetéket elkötötték, a vér áramlása megváltozik, ezért lehetséges, hogy a rák kockázata csökken.

8. Nincs rá még kiforrott vizsgálati módszer

A mammográfia kimutatja a mellrákot, a kolonoszkópia a vastagbélrákot, kifejezetten a petefészekrákra azonban nincs vizsgálat. Lehet, hogy hallottál már a CA-125 tumormarkerek mérésével kapcsolatos vérvizsgálatról, az orvosok azonban nem feltétlenül szeretik ezt a vizsgálati módszert, mert komoly kockázata van. Ha a betegség esélye felmerül, inkább hasi- hüvelyi- és medencei ultrahangot alkalmaznak. Az azonban fontos, hogy ha a úgy érzed, beteg vagy, a vizsgálatokat és az esetleges kezelést minél hamarabb elkezdjék az orvosok.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X