Főoldal > EGÉSZSÉG > Így kávézz, hogy egészséges maradj!

Így kávézz, hogy egészséges maradj!

folyadékitalkávékávézáskoffeintej
0

Írta:

Adunk néhány tippet a kávéfogyasztásodhoz!

Éhgyomorra ne!

Az első szabály talán a legnehezebb. Ezt még a napi egy kávét fogyasztók is nehezen tartják be, hiszen, aki kávét iszik, egészen biztosan azzal kezdi a reggelt. Bár az ágyban elszürcsölt forró ital nagyon kellemes indítása a napnak, azonban az éjszaka kiürült gyomornak egyáltalán nem tesz jót. A kávéban lévő csersavak felborítják a szervezet sav-lúg egyensúlyát, az üres gyomrot pedig még inkább megviselik. Ezért, mielőtt elkortyolnád az első kávédat, ha reggelizni nem is vagy hajlandó, legalább néhány szem kekszet rágcsálj el, hogy megóvd belső szerveid.

shutterstock_53286694.jpg ()

Mindig vízzel!

Nem véletlen, hogy ha egy jobb vendéglátóhelyen rendelsz kávét, mindig hoznak mellé egy pohárka vizet. Ez nem csupán egy szervírozási forma, komoly oka van. A kávé ugyanis erős vízhajtó hatású, így a folyadékot, ami távozik belőled, pótolni kell. Ezért javasolják, hogy akik napi több kávét is megisznak, fokozottan figyeljenek a folyadékbevitelre. Vízhajtó hatása miatt értelemszerűen tisztítja a májat és a vesét, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez a hatása csak bőséges folyadékfogyasztás mellett érvényesül, ellenkező esetben, akár kiszáradásos tüneteket is produkálhatsz.

Kismamák óvatosan

Nem minden várandós nő undorodik meg addigi kedvenc ételétől vagy italától, így az sem törvényszerű, hogy a várandósság kezdetén már a kávé illatától is rosszul lesz. Természetesen az orvosok a kávé elhagyását vagy legalábbis mérséklését tanácsolják a kismamáknak. Ha nagyon nem tudsz lemondani róla, napi egy csészénél akkor se fogyassz többet, és erre különösen az első 3-4 hónapban ügyelj! Brit tudósok bebizonyították ugyanis, hogy azoknál a nőknél, akik napi 200 mg vagy annál több koffeint visznek be a szervezetükbe, kétszer nagyobb a vetélés kockázata.

Fogyaszd tejjel!

Bebizonyították, hogy a koffein fokozza a kalcium kiürülését a szervezetből, így a mértéktelen kávéfogyasztás könnyen hozzájárulhat a csontritkulás kialakulásához. Elsősorban a menopauzán átesett nőknek kell odafigyelni a kalcium pótlására, de nem árt, ha a fiatalabb korosztály rendszeres kávézói is odafigyelnek. Túl sok energiabefektetést nem igényel, mindössze arra figyelj, hogy a tejtermékek se maradjanak ki az étrendedből. Ha pedig a kávédat is felöntöd tejjel, két legyet ütsz egy csapásra, hiszen így a csersavak hatását is enyhítheted.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X