Főoldal > EGÉSZSÉG > Kiderült, miért kell a kávétól wc-re menned!

Kiderült, miért kell a kávétól wc-re menned!

emésztéshasmenéskávékávéfogyasztástoalettWC
0

Írta:

Te is a toalettre sietsz a reggeli kávéd után?

Ha sok más emberhez hasonlóan te is kávéval indítod a reggeled, szinte biztos lehetsz benne, hogy nem sokára hívogatni fog a mellékhelység. De miért indul be a bélrendszer ennyire gyorsan kávézás után?

Egy oldalról ez nagyon egyszerű: a koffein működésbe lép a beleidben, vagyis „felébreszti” azt, ezért a nem kívánatos anyagok távoznak – mondja Dr. Satish Rao.
Két évtizeddel ezelőtt Rao és csapata kiválasztott 12 embert, hogy viseljenek végbélszondát, amik mérik a nyomás mértékét a végbélben. Az étkezésüket egységesítették, így az alanyok ugyanakkora mennyiségű koffeines kávét, koffeinmentes kávét, forró vizet és egy 1000 kalóriás hamburgert fogyasztottak.

A kísérlet során az étel váltotta ki a legnagyobb aktivitást a belek részéről, de a kutatók meglepve dokumentálták, hogy a koffeines ital majdnem hasonló mértékű összehúzódásokra késztette a beleket, 60%-kal nagyobbra, mint a meleg víz és 23%-kal erősebbre, mint a koffeinmentes változat. Ez azt mutatja, hogy a koffein egy igazi stimuláns, tulajdonképpen jól átveri a beleidet, s előfordul, hogy egyetlen „körrel” meg sem elégszik.

A kutatóknak van egy elmélete: csupán percekkel azután, hogy megiszod a kávéd, a koffein eléri a gyomrot. Ez a vegyület bizonyos hormonok termelésére serkenti a szervezetet, ami hatással van belek összehúzódásaira, valamint a gyomorsav termelésére, ezek a folyamatok késztetik a szervezetet a salakanyag-ürítésre.

, Image: 168674043, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

De a tudósok szerint azt is lehetséges, hogy az ébredés és a kávé kombinációja indítja be a rutint a nagydologhoz. A végbeled éppen olyan aktív reggel, mint a nap bármely szakaszában, hála a cirkadián ritmusnak – állítja Rao. Ébredés után fogyassz reggelit kávé nélkül, majd a reggelit hagyd ki, így megtudod, mi indítja el nálad a folyamatot: étel, koffein illetve ébredés, de az is lehet, hogy csupán a megszokás indítja be az emésztésed.

Ha nem szeretnél az irodai mellékhelységben túl sok időt tölteni, ébredés után legalább 2 órán át kerüld a koffeines italokat. Ennyi idő ugyanis elég a végbélnek ahhoz, hogy az ébredési hormon okozta aktivitás után megnyugodjon.
Ha mégis iszol egy csésze fekete nedűt reggel, próbálj meg enni mellé pár falatot, vagy mozogj egy kicsit, hogy a beleid is mozogásba lendüljenek egy kicsit.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X