Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 fura mítosz a ciklusodról

5 fura mítosz a ciklusodról

ciklusmenstruációmenzeszperiódusvérzés
0

Írta:

Minden, amit eddig gondoltál a menstruációdról, tévedés lenne?

Pontosan tudod, mit egyél, amikor menstruálsz, pontosan tudod, mit viselj és mit ne viselj azokon a napokon. De erről az 5 mítoszról lehet, hogy te sem tudtad, hogy hamis!

1. A PMS csak a fejedben létezik

Az igazság: Néhány könyörtelen hang (ami nagyon hasonlít a férfiak hangjára) azt mondja, a PMS csak egy jó kifogás a rosszkedvre, nyafogásra. Nos, a tudomány szerint ez nem igaz. A premenstruációs szindróma nagyon is igazi, és a nők majd’ 90%-át érinti a menzesz előtt. Fejfájásban, szédülésben, hányingerben, fáradtságban nyilvánul meg leginkább és igen, kedves férfiak, ezek rosszkedvűvé tudnak tenni!

2. Nem kell edzened azokon a napokon

Az igazság: Azt gondolod, hogy a menstruációd lehetőséget nyújt arra, hogy ellógd az edzést, de valójában ez nem indokol semmit. Az igazat megvallva a gyakori testmozgás enyhíti a fájdalmat és görcsöket. Ezen felül a testmozgás endorfint termel, aminek hatására eufórikus állapotba kerülsz, szóval bármilyen rossz ötletnek is tűnik, irány a terem!

Sanitary pads for women with clean white tampons lying on top., Image: 264847208, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

3. Sok vért vesztesz

Az igazság: Úgy tűnhet, hogy vérátömlesztésre lesz szükséges 6 nap után, de a szörnyű igazság az, hogy a nők csupán 3-4 evőkanálnyi vért veszítenek egy ciklus során. Ami igaz, hogy a vas utánpótlása mindenképp jó hatással lehet rád a menzeszed alatt.

4. A menstruációdnak minden egyes hónapban ugyanakkor kell megjönnie

Az igazság: Minden szervezet más, szóval minden menstruáció is más. Egy átlagos vérzés 3-7 napig tart, teljesen normális, ha hónapról hónapra változik az ideje. Tölts le egy mobilalkalmazást, melynek segítségével könnyebben nyomon követheted a 28 napos (esetleg hosszabb, rövidebb) ciklusod.

5. Nem eshetsz teherbe vérzés alatt

Az igazság: Miközben az esélye igen kicsi, mégis előfordulhat, hogy teherbe esel a menstruációd alatt. Sokkal valószínűbb a dolog azoknál a nőknél, akiknek a ciklusa 28 napnál rövidebb, vagy akiknek az időszakos pecsételés megnehezíti a menstruáció idejének pontos meghatározását.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X