Főoldal > wellness > Ezekről a betegségekről árulkodik a hajad

Ezekről a betegségekről árulkodik a hajad

betegségcukorbetegségegészségemésztéshajpajzsmirigyszépségvese
0 0

Írta:

Hajunk nem csak megjelenésünk fontos tényezője, de egészségi állapotunkról is képet adhat. Érdemes odafigyelni minden kisebb változásra, hiszen az apró jelek sokszor akár komoly betegségekre is utalhatnak.

Crohn-betegség

A hámló, pikkelyes foltok a hajas fejbőr kezdeténél igen nagy bosszúságot okoznak. A megvastagodó, heges bőrfelületek általában pikkelysömör miatt alakulnak ki. Ehhez azonban gyakran társulnak más autoimmun betegségek, ahogyan például a Crohn-betegség is. Itt is igaz tehát az állítás: nem elég csupán a tünetet kezelni, érdemes egy alapos kivizsgálásnak is alávetnie magát annak, akinél pikkelysömört diagnosztizálnak.

Cukorbetegség

A hajhullás normális, és egyénenként eltérő lehet, a gond akkor van, ha az elhulló hajak száma szemmel láthatóan nő. Ezt okozhatják gyógyszerek, a hormonrendszer felborulása, és stressz is. Azonban nem érdemes elbagatellizálni a dolgot, hiszen akár cukorbetegség árulkodó jele is lehet a kóros hajhullás. Egy vércukorszintmérést egészen biztosan neked is megér a dolog.

43705176 - frustrated stressed young woman. headshot unhappy overwhelmed girl having headache bad day pulling her hair out isolated on grey wall background. negative emotion face expression feelings perception

Pajzsmirigy-alulműködés

A túl száraz, fénytelen haj nem csak esztétikai probléma, de bizony pajzsmirigy-alulműködésre is utalhat. Persze számos más ok is meghúzódhat a háttérben: túl sok hajmosás-szárítás-festés, uszodai víz, vagy egész egyszerűen a genetika. Ha viszont a hízást, fáradékonyságot is tapasztalsz, irány a labor, hiszen már egy vérképből kiszűrhetőek a pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák.

Vesebetegség

A töredezett hajszálakat sokan kihullott szálaknak vélik, pedig egészségügyi szempontból is érdemes különbséget tenni a két dolog között. A hajtöredezés hátterében ugyanis a hajat ért kémiai hatások mellett különféle megbetegedések is állhatnak. A Cushing-szindróma egy olyan mellékvesét érintő betegség, amely miatt a mellékvesék több kortizol nevű hormont termelnek. Ha az egészséges hajkoronád látszólag minden ok nélkül töredezni kezd, járj utána, hogy mi állhat a háttérben.

 Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

hasi görcsökkoraszülés

Hasi görcsök terhesség alatt: mikor jeleznek nagy bajt?

Írta:
11 órája 0 0

Várandósság alatt a legtöbb nő kétségbeesik, ha furcsa, -látszólag- ok nélküli tüneteket tapasztal. A hüvelyi vérzésen kívül a hasi görcsök azok, melyek a legnagyobb aggodalommal töltik el a kismamákat, hiszen kezdődő vetélés vagy koraszülés jele is lehet. Dr. Rajnai Attila, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza elmondta, mi minden okozhat görcsöket, és mikor kell nagyobb bajra gondolni.