Nem dohányzol, rendszeresen mozogsz és tippjeinknek megfelelően, egészségesen táplálkozol? Ne olyan gyorsan az öndicsérettel!
Hidd el, számos rendszeres szokásunk ugyanolyan, vagy még károsabb, mint mondjuk a dohányzás, miközben nem is vagyunk tudatában. A következő hat egészségtelen, hétköznapi cselekedet közül biztosan te is magadra ismersz jó néhányban.
1. Egész nap ülsz
Még akkor is, ha rendszeresen edzel, a hosszú távú ülés (akár az íróasztalnál, akár a volán mögött), számos betegséggel összefüggésbe hozható. Rengeteg ülő életmódot folytató embert diagnosztizálnak mell-, prosztata-, máj- és tüdőrákkal.
Tipp: akkor is iktass be pihenőket az egészséged érdekében, ha rengeteg a határidős feladatod. Otthon se telepedj le mindjárt a tévé mellé, kedvenc műsorod közben takaríts vagy végezz el pár guggolást.
2. Túl sok húst és sajtot eszel
Az állati fehérje gazdag IGF-1 növekedési hormonban, amely felelős a rák terjedéséért. Egy kaliforniai tanulmány szerint azok a középkorúak, akik sok állati fehérjét fogyasztottak, négyszer nagyobb valószínűséggel haltak meg rákban, mint akik alacsony fehérjetartalmú étrendet folytattak. A statisztikák tanulsága szerint halálozási rátájuk hasonló a dohányosokéhoz.
Tipp: az állati fehérjét cseréld növényire, amikor csak teheted. Fogyassz sok hüvelyest, teljes kiőrlésű tönkölybúzát és csonthéjast.
3. Nem alszol eleget
Sajnos nem a fáradtság az egyetlen következménye az ébren töltött éjszakáknak. A krónikus alvászavar magas várnyomáshoz, szívrohamhoz, elhízáshoz és más súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Egy kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy a napi 6-7 óránál kevesebb alvás ugyanolyan hatással van a halálozási rátára, mint a rendszeres cigarettázás. Sőt, már a rossz minőségű vagy a szakaszos alvás is rákhoz vezethet.
Tipp: ne hidd, hogy az örökös fáradtság normális állapot. Ha azt tapasztalod, hogy rendszeresen nem alszol eleget, fordulj alvásszakértőhöz, hogy megtudd, mi áll a háttérben.
4. Rossz olajat használsz a főzéshez
A növényi olajjal történő magas hőmérsékletű főzés során finom részecskéjű anyagok, aldehidek és többgyűrűs aromás szénhidrogének szabadulnak fel, amelyek a cigifüstben is megtalálhatóak.
Tipp: nézd meg az egyes olajok olvadáspontját, és minden elkészítési módhoz válaszd a megfelelőt. Az olívaolaj például nem a legjobb választás hirtelen sütéshez vagy magas hőmérsékleten történő főzéshez, de jó pároláshoz vagy salátaöntethez. Ha magas hőmérsékletű főzéshez keresel növényi olajat, akkor jó választás az avokádóolaj.
5. Szoláriumba jársz
Rossz hírünk van a szoli szerelmeseinek: a mesterséges barnulás károsabb az egészségre, mint a cigi. Az Egyesült Államokban évente 420.000-en halnak meg a szolárium által okozott bőrrákban, míg a cigaretta által okozott tüdőrákban „csak” 226.000-en, a statisztikák szerint.
Tipp: elsősorban szeresd meg a fehér bőrszíned! Ha természetes barna ragyogásra vágysz, egyél sok sárgarépát és paradicsomot. Mindkettő tele van karotinnal, amely javítja a bőr tónusát és árnyalatát, miközben nem kell aggódnod a barnító tejekben és sprayekben található mesterséges anyagok miatt.
6. Gáztűzhelyen főzöl
Ha a te háztartásodban is gáztűzhely van, akkor szénmonoxidot, nitrogént és formaldehidet is belélegzel a készülő ebéded illata mellé. Ez a három szennyező anyag található a cigarettafüstben is.
Tipp: használj szagelszívót, amely akár 60-90%-kal is csökkenti a szennyező anyagok szintjét. Ha teheted, cseréld le régi tűzhelyed elektromosra, hogy elkerüld a főzés során keletkező szennyező anyagokat.