Főoldal > MOZGÁS > 9 rossz szokás, amik akadályozzák a hatékony edzést

9 rossz szokás, amik akadályozzák a hatékony edzést

edzésegészségfitneszfitneszteremfutópadgyakorlatmozgásnyújtás
0

Írta: and

Túl nagy erőfeszítés Tudtad, hogy minden mozgáselem két részből áll? Először jön a

Túl nagy erőfeszítés

Tudtad, hogy minden mozgáselem két részből áll? Először jön a koncentrikus mozdulat (az erőkifejtés), majd az excentrikus (kiengedés, ellazulás). Ha kihagyod a második fázist, az gyakorlatilag olyan, mintha semmit sem csináltál volna, ezért jobb, ha időt hagysz magadnak mindenre.

Túlzott kapaszkodás

Görcsösen szorítod a lépcsőgép vagy a futópad korlátját, hogy kisebb nyomást legyen a lábadon? Pedig így nem sokat használ a gyakorlat, a korlátok ugyanis leginkább csak jelzésértékűek, a lényeg a lábmunkán van. El a kezekkel!

Kevés nyújtás

Egy gyakorlatsor utáni nyújtásnak – bármilyen soknak hangzik is – 20-30 mp-ig kell tartania. Hogy miért? Mert az izmok ennyi idő alatt regenerálódnak, és készülnek fel az újabb megterhelésre. Ne kapkodj!

Elvesztegetett percek

Rendszeresen percekig kell várnod, míg az edzőteremben odajutsz a használni kívánt eszközhöz? Addig se álldogálj tétlenül, mert ez sem az izmaidnak, sem a motivációdnak nem tesz jót, inkább keress addig másik eszközt, esetleg végezz lábemeléseket vagy nyújtást: a lényeg, hogy mozgásban maradj.

Túl sok nyújtás

Nyújtani fontos és jó érzés is, de ezt sem szabad túlzásba vinni. Ha ugyanis túl hosszan nyújtasz (és minden egyes gyakorlat után), az semmissé teszi az előtte lévő erőfeszítést, így inkább hagyd a nyújtást a gyakorlatsor – és az edzés – végére!

Kevés kitartás

Becsületesen hajtasz, de mikor érzed, hogy durvul a dolog, leállsz? Pedig az edzés legalább annyira szól a kitartásról is, mint a fogyásról. Nem lenne jó megismerni, meddig terjednek a határaid? Persze csak szakember segítségével, de érdemes feszegetni őket: még saját magadat is meglepheted.

gym2.jpg ()Túl későn, túl korán

Mániákus késő vagy, közben viszont rendszeresen ellógod a mozgásórák végét, mert az „úgyis csak levezetés”? Sajnos nem így van: a bemelegítés és a nyújtással kombinált levezetés az edzés komoly, kihagyhatatlan része, ami nélkül a hatékonysága is jelentősen csökken. Különben is: az az egy-másfél óra legyen teljesen a tiéd és a testedé!

A kis könyvmoly

Ha el tudod olvasni ezt a cikket a futógépre támasztott telódon, miközben edzel, akkor valamit nem jól csinálsz. A mozgásra ugyanúgy koncentrálni kell, mint minden lényeges tevékenységre, így nem tűr meg más aktivitást maga mellett, kivételt csupán a zene képez. A jó dalok felpörgetnek, inspirálnak vagy megnyugtatnak, de a vizsgáidra inkább edzés után készülj, és a kedvenc sorozatod is várhat egy kicsit.

Az otthon rabja

Ha kellő önfegyelmed van – vagy nagyon kevés időd –, az otthoni edzés is hatékony lehet, de amikor teheted, inkább mozdulj ki, több okból is. Egyrészt így nagyobb eséllyel kaphatsz profi segítséget, másrészt, az otthoni szöszöléssel ellentétben, az edzőteremben vagy a jógaórán biztosan a mozgásra koncentrálsz majd, ami így tényleg hatékony lesz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X