Főoldal > EGÉSZSÉG > Amikor egyedül nem megy, segíthet a terapeuta

Amikor egyedül nem megy, segíthet a terapeuta

egészségkapcsolatlélekpszichológusterápiatereapeuta
0

Írta:

Mindenkivel előfordulhat az élete során, hogy próbatételekkel tűzdelt időszakon megy keresztül. Legyen szó akár párkapcsolati nehézségekről, munkahelyi eredetű konfliktusokról, anyagi problémák okozta feszültségről, vagy egy közeli hozzátartozó elvesztésével járó fájdalmak feldolgozásáról.

Ideális esetben a legjobb barátnővel történő bizalmas beszélgetés is már sokat tud segíteni, de ha komolyabb problémával kell szembenézni, akkor érdemes képzett szakemberhez fordulni.

Dr. Balikó Eszter orvos, mentálhigiénés szakember, családterapeuta, integratív hipnoterapeuta egyéni, pár- és családterápiával is foglalkozik. A szakember tapasztalatai szerint a terápiás tanácsadás kezdetekor célszerű lefektetni a közös célokat, mind az egyéni mind a családterápiás munka során. Az őszinteség, a nyitottság, és a bizalom a legalapvetőbb pillérei a terápiás tanácsadási folyamatnak. Ha valaki eljut odáig, hogy szakemberhez fordul, akkor nyilvánvalóan a kezdő lépést megtette, az igazi belső munka azonban attól kezdődik.

– Milyen problémákkal fordulnak Önhöz a legtöbb esetben?

– Egyéni, pár-és családterápiával foglalkozom, így a problémák jellege, amivel felkeresnek igen sokrétű:
– egyéni vagy párkapcsolati, családi krízis (valamilyen váratlan, külső ok, esemény miatt, illetve normatív/fejlődési krízisek az életciklusok mentén, kiemelendő az életközép (midlife)krízise, a kapuzárási pánik és a húszas évek kezdetére eső kapunyitási pánik; az elmúlt évben igen sok fiatal keresett fel a fiatal felnőttkor küszöbén az „elindulás”, a szülőktől való függetlenedés, az elköteleződés nehézségeivel)
– szorongásos zavarok, depresszió (ha szükséges, pszichiáter kollégával is együtt dolgozom)
– önismereti jellegű problémák, elakadások
– gyász, veszteségek feldolgozása (hozzátartozó elvesztése, szakítás, párkapcsolati veszteség)

Pár – és családterápiás munkában:
– válás, válási krízis
– elhidegülés, eltávolodás a kapcsolatban
– a gyermekvállalás nehézségei
– gyermeknevelési problémák
– a bizalom helyreállítása, megcsalás, újrakezdés a kapcsolatokban
– egyszülős családokban, mozaik családokban megélt konfliktusok, problémák kezelése

– Egy terápia általában mennyi ideig tart?

– A probléma jellegétől függően szerződünk a konzultációs/terápiás munkára. Az egyéni és pár/családterápiás konzultációk hossza általában 4-6 alkalom. A hipnoterápiás munkák és a pár/családterápiák tekintetében ez igen változó, a probléma jellegétől és a szerződéstől függ. A családokkal/párokkal általában kéthetente dolgozunk, kettős vezetésben.

– A női vagy a férfi páciensek vannak inkább többen?

– A nők talán könnyebben kérnek segítséget, több a női kliensem. (kb. 2/3-1/3 arányban). Az elmúlt években változás érezhető, a férfiak száma növekedést mutat. Illetve a párterápiás segítségkérés kapcsán is egyre több férfi veszi fel a kapcsolatot velünk. Ezt mindenképp jó tendenciának gondolom. A stressz megküzdés terén a társas támasz keresése, mint coping inkább a nőkre jellemző. Ezért is biztató, hogy egyre inkább mernek segítségért fordulni az erősebb nem tagjai is, ennek igen fontos protektív szerepe van a mentális megbetegedések megelőzése szempontjából is.

Woman with problem on reception for psychologist. life style

– Mivel ad többet egy személyes tanácsadás a csoportos önsegítő közösségeknél?

– Úgy fogalmaznék, hogy mást ad a kétszemélyes és a csoportos helyzet. Az önsegítő csoportok hatékonysága vitathatatlan pl. az addikciók terén, az a tapasztalatom, hogy az egyéni terápia és a csoportos munka kombinációja igen sokat segíthet a függőséggel küzdő klienseknek.

– Köti-e titoktartási eskü?

– Igen. Az első interjú során a keretek megbeszélése, tisztázása ezt is magában foglalja, hogy tájékoztatjuk a kliensünket a szakmai titoktartásról. A szakembert bizonyos helyzetek mentesítik a titoktartás alól (pl. ha bűncselekmény, rendőrségi ügy jut a tudomására, ha felmerül az önveszélyeztetettség vagy mások veszélyeztetésének gyanúja.)

– Mennyi ideig fogja a betegei kezét? Van-e nyomon követés, visszacsatolás a közös “munka” eredményeiről?

– A munkámban nagyon fontosnak tartom a keretek átláthatóságát, tisztázását. A terápiás kapcsolat időhatáros, a terápiás szerződés köti a feleket a munka hosszát illetően is. Természetesen előfordul, hogy egy lezárt munka után akár sok-sok évvel jelentkezik a kliens egy újabb problémával, segítséget kérve.
A terápia lezárása után szoktunk visszacsatolást végezni, pár hónapos szünet után újra találkozni, megbeszélve az eredményeket, tapasztalatokat, ha ezt szükségesnek gondoljuk. (pl. párterápiás munkában ez bevett gyakorlat) A terapeuta szakmai felelőssége, hogy a terápia ne váljon függőség tárgyává a kliens életében, és semmiképp ne „csússzon át” egy kvázi csevegős-beszélgetős helyzetbe.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X