Főoldal > EGÉSZSÉG > Az állandó izzadás 4 oka

Az állandó izzadás 4 oka

izzadásizzadságmenopauzapajzsmirigy
0

Írta:

Ha nem csak kánikulában vagy túlfűtött szobában izzadsz, érdemes utánajárni, nincs-e rejtett betegség a háttérben!

A verejtékezés természetes folyamat, így hűtjük testünket és a méreganyagoktól is megszabadulunk. Ám ha feltűnően nagy a mennyisége, és gyakran jelentkezik, ki kell deríteni az okokat.

Ha túlpörög a pajzsmirigy

A pajzsmirigy az anyagcserédet szabályozza. Ha túl sok hormont termel, ez járhat folyamatos izzadással. Emellé az alábbi panaszok társulnak:

  • fogyás jó étvágy mellett is
  • idegesség, nyugtalanság
  • alvászavar
  • apró remegések a kézen, kézujjakon
  • esetenként dülledt szem

Háziorvosodtól beutalót kérhetsz endokrinológushoz, az ő szakterülete a pajzsmirigy kivizsgálása. Gyógyszeres kezeléssel és természetes kiegészítőkkel rendszerint helyreáll a működés, súlyosabb esetben műtét szükséges.

Zuhanórepülésben a vércukor

Figyeld meg az izzadtság jellegét! A hideg verejték, különösen, ha remegéssel, gyengeségérzéssel, éhséggel jár együtt, a túlzottan alacsony vércukorszintet jelezheti. Ha már kezelt diabéteszed van, lehet, hogy nem fogyasztottál elegendő szénhidrátot, annyit, amennyit a gyógyszer vagy a beadott inzulin igényelne. Ilyen jellegű rosszullét esetén először szőlőcukrot egyél, majd amint kicsit jobban érzed magad, jöhet a lassú felszívódású szénhidrát, mint zabkása, teljes őrlésű kenyér, barna rizs.

Ha nem vagy diagnosztizált cukorbeteg, mégis időnként hasonló tüneteket észlelsz, valószínűleg nem megfelelő az étrended. Hagyd el táplálkozásodból a hozzáadott zsiradékot, olajat, és csökkentsd vagy hagyd el a tejet, tejtermékeket, mert komoly zavart okozhatnak a szénhidrát-anyagcserében. Törekedj a teljes értékű, minél kevésbé feldolgozott ételek fogyasztására.

Young woman with sweat stain on her clothes against grey background. Using deodorant

Több, mint félelem – a pánikbetegség

Látszólag ok nélkül kialakuló fulladás-érzés, szívtájéki szorítás, halálfélelem és verejtékezés jelzi a pánikrohamokat. Ez a betegség ugyanolyan valós tünetekkel jár, mintha tényleg szívroham fenyegetne. Cseppet sem szabad alábecsülni a jelentőségét, mert kezelés nélkül egyre súlyosabbá válhat az állapot.

Ne szégyelld pszichiáter segítségét kérni! A terápia összetett, nem csak gyógyszerre kell gondolnod. Kiegészítő kezelésként a Bach-virágterápia és a homeopátia is hatékony.

Korai menopauza – akár harmincas éveidben

Rendszerint ötven éves kor körül kezdődik a menopauza, ám léteznek egyéni különbségek. Ritkább esetben sokkal fiatal életkorban elkezdődhet a petefészek kimerülése, és ezzel együtt a klimaxos tünetek – beleértve az izzadást is.

Nőgyógyász és endokrinológus segítségét kérd, mert a folyamat megállítható, vissza is fordítható a megfelelő kezelésekkel. A petefészek működését segíti a nagy mennyiségű Q 10, az E vitamin és az Aviva torna.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X