Főoldal > EGÉSZSÉG > A változókor legzavaróbb tünetei

A változókor legzavaróbb tünetei

menopauzamenstruációváltozó kor
0

Írta:

A női ciklus egyik állomása a változókor, amikor a peteérés egyre ritkább, a menstruáció pedig egyre rendszertelenebbé, erősebbé válhat, majd elmaradozik, rövidebbé válik, végül pedig megszűnik. Melyek a legzavaróbb tünetei a menopauzának? Összeszedtük!

A változókor a nőknél egy több éven át tartó, általában a negyvenes évek vége felé kezdődő folyamat. Ilyenkor két fontos női hormon, előbb a progeszteron, majd az ösztrogén szintjének folyamatos csökkenése miatt nemcsak a menstruáció válik rendszertelenné, majd marad el végleg, hanem más, kellemetlen tünetek is megkeseríthetik a nők mindennapjait.

Mik a legzavaróbb tünetek?

  • szabálytalanná váló menstruációs ciklus
  • hőhullámok
  • verejtékezés
  • alvászavarok
  • fejfájás
  • hangulati ingadozások, ingerlékenység, érzékenység
  • súlygyarapodás
  • bőrszárazság, ritkuló haj

Többeknél vizelettartási vagy emésztőrendszeri problémák is jelentkezhetnek, és a nők jelentős részénél a klimax egy későbbi szakaszában hüvelyszárazság is kíséri a folyamatot. Utalhat hüvelyszárazságra a gyakori húgyúti fertőzés, a hüvely falának égő, viszkető érzése, a vizelés során tapasztalt égető érzés, az állandó vizelési inger, és a kellemetlen, fájó érzet az együttlétek alatt. Ez akár a szexuális élet elhagyását is eredményezheti, ami sem a női testnek-léleknek, sem a párkapcsolatoknak nem tesz jót. Ezen felül elhízás, depresszió és önbizalomhiány is nehezíti a változókort.

Tudtad? Akinél komolyabb hüvelyszárazságot állapítanak meg, az számíthat rá, hogy az ösztrogénszintet lokálisan alkalmazott vagy hormontartalmú gyógyszeres kezeléssel emelik majd.

Women's hygiene products on a pink background. Concept of critical days, menstrual cycle, menstruation

Mit tehetünk ellene?

Vesd be a gyógynövényeket: orbáncfű

Ismert idegnyugtató gyógynövény, oldja a stresszt, enyhíti a depressziós tüneteket, javítja a közérzetet, és sokat segít álmatlanság ellen is.

Változtass az étrenden

A kalciumban (tej, tejtermékek, mandula, mák) és D-vitaminban (szardínia, gomba, máj, tojás) gazdag táplálkozás elsősorban a csontritkulás megelőzése érdekében fontos, de az egyéb vitaminok (A, B, E-vitamin) és ásványi anyagok (pl. cink, magnézium, vas) kellő mennyiségű bevitele szintén hozzájárulhat a kellemetlen tünetek mérsékléséhez.

Tudtad? A túl fűszeres, forró ételeket, a cukrozott, szénsavas üdítőket jobb elkerülni, ezek ugyanis felerősítik a hőhullámokat.

Töltődj fel, szervezz programokat!

Szervezz barátnős programokat, menj moziba, iratkozz be tanfolyamra. A lényeg, keresd a lehetőségeket, amelyek erősítenek és feltöltenek, hogy újra megtalálhasd önmagad.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X