Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 ok, amiért hízhatsz menstruáció alatt

4 ok, amiért hízhatsz menstruáció alatt

hízásmenstruációmenzesz
0

Írta:

Ezek az okok vezethetnek súlytöbblethez azokon a bizonyos „piros betűs napokon”.

1. A hormonok játéka

Ösztrogénszintünk változása is hozzájárul a súlynövekedéshez: ennek a hormonnak a szintje a menstruációnk előtt megemelkedik, fokozva szervezetünk vízvisszatartását. Tehát előfordulhat, hogy a mérleg akár két kilóval is többet mutat alattunk, de vigasztaljuk magunkat azzal, hogy ez csak víz – ráadásul ha ismét normalizálódik az ösztrogénszint, ez a folyadék ahogy jött, úgy megy.

Ciklusunk második felében egyébként egy másik hormonnak is szerepe van abban, hogy „vizesedünk”: testünk progeszteronszintje is magasabb ilyenkor.

2. Kívánósan

A legtöbben ilyenkor hajlamosak vagyunk megkívánni a csokit, fánkot, cukorkát, chipset – meg még számos, egészségesnek távolról sem nevezhető ételt-italt. Ezek a túl cukros vagy túl sós finomságok is hozzájárulnak ahhoz, hogy testünk vizet tartson vissza, és tádám: ha mérlegre állunk, máris ott az az egy-két pluszkiló!

3. Edzésre elindulni? Na még mit nem!

Sokan érezzük így azokon a bizonyos „piros betűs napokon”, mert hát fáj a hasunk, fel vagyunk puffadva, és úgy általában fáradtabbnak érezzük magunkat és nincs kedvünk a sportoláshoz, sem az emberekhez. Azonban nemcsak azért érdemes mégis mozogni egy kicsit, mert a sport hatására testünk endorfint termel, ezáltal jobb lesz a kedvünk, hanem azért is, mert fokozzuk az izzadást, ezáltal gyorsabban és hatékonyabban szabadulhatunk meg a felesleges víztől.

4. Még egy kávé – inkább ne

Az előző pontban már említettük, hogy a menstruáció alatt fáradtabbnak érezzük magunkat, ami sokak számára egyenes út még egy (két, három…) kávéhoz. Ez viszont nem jó ötlet, mert a túlzott koffeinfogyasztás fokozza a puffadást és a kellemetlen teltségérzést.

Ha nagyon álmos vagy, és úgy érzed, már nem tudsz koncentrálni a napi feladataidra, akkor mozogj inkább egy kicsit. Végezz néhány, az irodában is kivitelezhető tornagyakorlatot, vagy ha lehet, sétálj egyet kint, a levegőn. Ettől biztosan felfrissülsz majd!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X