Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 tuti tipp, hogy elkerüld a menstruáció alatt fellépő puffadást

8 tuti tipp, hogy elkerüld a menstruáció alatt fellépő puffadást

egészségemésztésfájdalomgörcshasfájáshormonmenstruációmenzeszpuffadás
0

Írta:

Ismerős az a helyzet, amikor nem elég, hogy iszonyúan görcsölsz, még a lufira hasonlító hasad takargatásáról is gondoskodni kell?

A női népesség megközelítőleg 70%-a küzd a menstruáció alatt fellépő kellemetlen puffadással, amit az ösztrogén szint ingadozása és a progeszteron szint hirtelen esése okoz. A jó hír, hogy két-három nap múlva a hormonok szintje helyreáll, és a hasad újra lapos lesz. Az alábbi tippek segítségével azonban azon a bizonyos néhány napon is leszámolhatsz a puffadással.

1. Fogyassz fehérjében és káliumban gazdag ételeket

A legfontosabb, hogy töltsd tele a tányérod olyan ételekkel, amelyek nem okoznak puffadást. Nagyszerű választás a nehéz napokon a káliumban gazdag étrend. Fogyassz banánt, paradicsomot és spárgát, amelyek gondoskodnak a folyadékháztartás egyensúlyáról. Érdemes az egészséges zsírok jótékony hatását is bevetni, mint a chia mag és a lazac. Ezek csökkentik a prosztaglandinok, a puffadásért és az izomösszehúzódásokért felelős hormonok szintjét. A fehérjedús étrend ilyenkor is ajánlott, egyél sok csirkét, halat és tofut. A természetes vizelethajtók hatását is érdemes kihasználni, mint a zeller, az uborka, a görögdinnye, a citrom, a fokhagyma és a gyömbér.

2. Kerüld a gázosodást okozó zöldségeket és hüvelyeseket

Tudjuk, hogy a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó remekül beilleszthető a kalóriaszegény étrendbe, de jó, ha tudod, hogy ezek a növények egy raffinóz nevű cukorfélét tartalmaznak. Ezt nehezen bontja le a szervezet, emiatt fogyasztása puffadást és gázosodást eredményez. Ne fogyassz ezeken a napokon babot, káposztát és fejes salátát se.

3. Ne függeszd fel az edzéseket

Megértjük, hogy a nehéz napokon az edzés az utolsó dolog, amire vágysz. A kutatások eredménye szerint azonban a magas pulzusszámú edzések kifejezetten enyhítik a menstruációs tüneteket, így a puffadást is. Azok, akik ülő életmódot folytatnak, eleve hajlamosabbak az emésztőrendszeri problémákra. Ha úgy érzed, nincs elég energiád, nyugodtan választhatod a könnyebb edzéseket is, mint például a jóga, a zúzos intervall helyett. A lényeg, hogy ezeken a napokon is maradj aktív.

4. Fogyassz kevesebb kávét és alkoholt

Az alkoholfogyasztás növeli az olyan premenstruációs panaszok jelenlétét, mint a mell feszülése, a hangulatingadozás és a puffadás. A kávé pedig túlzottan ingerli és irritálja a bélrendszert, ráadásul dehidratál, amely vízvisszatartást eredményez. Elsőre jó ötletnek tűnhet kávé és alkohol segítségével átvészelni a hónap legszörnyűbb napjait, de valójában ezzel inkább csak tovább nehezíted azokat.

17081618 - woman massaging pain stomach

5. Vesd be a gyulladáscsökkentőket

Az ibuprofén és a naproxén blokkolja azon vegyi anyagokat, amelyek a gyulladásért és ezáltal a haspuffadásért felelősek. Ha minden hónapban úgy érzed magad, mint aki lenyelt egy teljes dinnyét, készülj fel, és a menstruáció előtti 2-3 napon szedj 8 óránként 200-400 mg gyulladáscsökkentőt.

6. Kerüld a szénsavas és cukros italokat

Úgy érezheted, hogy a szénsavas italok ideiglenesen segítenek, de valójában csak növelik a puffadást. A szénsavas üdítők mellett kerüld a cukros izotóniás italokat és gyümölcsleveket is, hiszen ezek fogyasztása is nagyban hozzájárul, hogy a nehéz napokon úgy nézel ki, mint aki kisbabát vár. Helyettük igyál szénsavmentes ásványvizet, borsmenta- és édeskömény teát.

7. Szánj több időt az alvásra

Az alvás nemcsak pihentet, hanem remek gyógyír a menstruációs görcsökre, a puffadásra és az ingerültségre is. A többlet folyadéknak ilyenkor lehetősége van visszaáramlani a testbe. A hormonok az alvás-ébredés periódusban termelődnek, kerülnek egyensúlyba, ezért, ha keveset alszol menstruáció idején, sokkal kellemetlenebbek lesznek a tünetek, sőt, az is lehet, hogy a menstruáció ideje is hosszabbodik. Szánj elegendő időt az alvásra, és hagyd a hormonokat termelődni.

8. Fontold meg a fogamzásgátló tabletta szedését

A fogamzásgátló tabletta nemcsak az egyik legjobb védekezési módszer, de a menstruáció alatti fájdalmat is csökkenti, stabilizálva a hormonok szintjét. A kutatások szerint a premenstruációs szindróma 50%-kal ritkábban jelentkezik azoknál, akik tablettát szednek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X