Főoldal > MOZGÁS > 6 dolog, amit tudnod kell, ha menstruáció idején sportolsz

6 dolog, amit tudnod kell, ha menstruáció idején sportolsz

edzésenergiafájdalomhasfájásmenstruációmenzeszmozgássport
0

Írta:

A menzesz idején történő sportolás egyáltalán nem tilos, sőt, a hasi fájdalmaidon is segíthet, ha a megfelelő mozgásformát választod!

1. Nem mindegy, mit sportolsz

Ha menstruálsz, a magas intenzitású (HIIT) edzések a leghatékonyabbak, mert sok endorfint, vagyis boldogsághormont termel tőle a tested. Az endorfinokra ilyenkor nagy szükség van, mert csökkentik a fájdalmat, valamint a testben lévő prosztaglandin molekulák számát is, amik a női nemi hormonokra vannak nagy hatással.

2. A kardióedzések jobbak, mint az erőnléti edzések

Menstruáció alatt legalábbis biztosan: a súlyzós gyakorlatok növelik a fájdalmat, míg például a könnyű futás és a biciklizés ellazítják a testet és enyhítik a hasi görcsöket. A test hőmérséklete egyébként menzeszkor alacsonyabb, ezért maga a kardió nem lesz olyan megerőltető és izzasztó, mintha a ciklusod más szakaszain végeznéd.

3. A sportolás pozitívan hathat a vérzésed mennyiségére

Az első napokban mindenkinek erősebb a vérzése, ezt nem befolyásolja semmilyen nehéz edzés, hosszú távon viszont lehet moderálni a menstruációt. Kelly Jones sztáredző szerint a rendszeres, napi mozgás képes csökkenteni a vérzés mennyiségét, mivel a szervezet folyamatosan termeli az ösztrogént. Ez hasonlóan működik a kilókra kivetítve is: minél alacsonyabb a testzsírszázalékod, annál kisebb mennyiségű vérzésre számíthatsz.

34300982 - sports woman resting and enjoying in the sunset after a hard workout

4. A sportos nőket kevésbé viseli meg a menstruáció

Legalábbis egy orvosi- és biológiai kutatócsoport szerint, akik megállapították, hogy minél jobb fizikai állapotban van egy nő, annál kevesebb menstruációs problémával kell megküzdenie. Természetesen ebbe nem tartoznak bele a genetikailag öröklődött faktorok, de a puffadást, a mell fájdalmait, a menstruáció erősségét és a migrént mindenképpen képes csökkenteni az aktív, egészséges életmód.

5. Nem leszel gyengébb tőle

A közérzeted rosszabb lehet, mint máskor, de ez nem befolyásolja a sportsérülések kialakulását! A kutatások szerint pont az ellenkezője igaz: a menzesz után, a ciklus első pár napjában a nők 50%-kal hajlamosabbak a sérülésekre, mint máskor.Ez persze nem jelenti azt, hogy teljes erőbedobással kellene edzened: ha az átlagnál erősebb a vérzésed, és ha a hormonjaid szintje is drasztikusan változik, nem biztos, hogy maratonra kell készülnöd.

6. Ugyanolyan eredményes lesz az edzésed, mint máskor

Hacsak nincs túlzottan erős vérzésed és drasztikus hormoningadozásod, az edzésed ugyanolyan eredményes lesz, mintha nem menstruálnál! Egy felmérés 241 profi sportolónőt kérdezett ki a menzeszkor való mozgásról, és 62% azt vallotta, hogy csaknem olyan jól sikerült az edzésük, mint máskor! Sőt, 63% még a menstruációs fájdalmaik csökkenéséről is beszámolt.

A tested pontosan tudja, mire van szükséged: ha menzeszkor végképp nem esik jól a sportolás, ne indulj kondizni, viszont egy könnyű biciklizés, futás csak jót tehet veled!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X